На определени места и в определени времена да останеш жив

...
На определени места и в определени времена да останеш жив
Коментари Харесай

Ивицата Газа: Деца търсят храна, за да запазят семействата си живи

На избрани места и в избрани времена да останеш жив е нещо, с което едно момче може да се гордее , написа „ BBC “. Трябва да се гордее и с обстоятелството, че излиза всеки ден, с цел да търси храна , която да избави фамилията му от гладна гибел .

Всяка заран 11-годишният Мохамед Зо’раб , който живее в южния град Рафах в Ивицата Газа , излиза на открито с задача . Детето взема огромна пластмасова купа и се насочва към учебните заведения, трансформирали се в бежански центрове, както и към спонтанните лагери край пътя, където мнозина страдат като личното му семейство. Мохамед се надява, че там може да откри нещо за ядене за себе си и за членовете на своето семейство. По-късно той посещава и лечебните заведения, където ранените идват когато и да е, и всички други вероятни места, където може да има тенджера, вряща на открит огън.

„ Когато се върна при фамилията си с тази храна, те се радват и всички ядем дружно. Понякога се прибирам с празни ръце и ми е тъжно “, споделя той.

В фамилията си Мохамед е най-голямото от четири деца и живее с майка си, татко си и братята и сестрите си в прихлупен заслон , неподготвено изработен от пластмаса и брезент. Баща му, Халед , обикаля из улиците на Рафах, с цел да търси каквото и да е работа, с цел да събере по този начин нужните пет шекела (около 1,38 долара), с които да купи памперси за двумесечната си щерка Хауайда. Мохамед е едно от хилядите деца, които са се трансформирали в съществени източници на храна за своите фамилии.

„ Когато опашката е доста дълга и пред мен има съвсем 100 души, аз се прокрадвам сред хората “, споделя Мохамед , горделив с умеенето си да се ориентира в огромни тълпи, без да пострада. Веднъж прибрало се у дома, момчето подава купата с печен фасул на майка си, Самар , която разпределя храната за всички. Самата тя е доста слаба и мъчно се храни.

„ Имам рак на костите. Аз съм на 31 години, само че когато ме видите, ще си помислите, че съм на 60. Не мога да вървя. Ако вървя, се изтощавам доста. Цялото ми тяло ме боли и нуждая се от лекуване и добра храна “, признава дамата.

Подобно на доста други хора, Самар и фамилията ѝ са пристигнали в Рафах , откакто са били принудени да изоставен дома си в град Хан Юнис . Израелските сили за защита са им споделили, че там ще бъде безвредно за тях. Това се е случило преди три месеца. Оттогава насам военните дейности заплашват от ден на ден град Рафах. Над 70 души са починали преди по-малко от две седмици, когато Израел предприе офанзива, с цел да избави двама свои заложници, отвлечени от „ Хамас “.

Покривът на спонтанния заслон на семейство Зо’раб тече и подът се наводнява от дъждовете. Понякога бебето Хауайда няма чисти пелени. Всеки ден носи безмилостни унижения за към 1,5 милиона души – пет пъти повече от естественото население, които са принудени да живеят в доста тежки условия.  При състояние че 85 % от популацията на Газа е разселено, помощта , която постъпва в анклава, надалеч не е толкоз задоволителна , колкото е належащо. По данни на Организацията на обединените народи ( Организация на обединените нации ) са нужни петстотин камиона с филантропична помощ дневно, а междинният им брой е едвам деветдесет. Положението в северната част на Газа е изключително тежко . Израел твърди, че Организация на обединените нации не съумява да разпредели правомерно помощта в северната част на страната, като вследствие на това доставените артикули са струпани на едно място и чакат да бъдат събрани от страната на границата с Газа. Организацията е прекратила краткотрайно изпращането на хранителни помощи в северната част на Газа, тъй като твърди, че няма отбрана за водачите на камиони, които са подложени на офанзиви от страна на незаконни банди и грабежи от обезверени хора.

Благотворителни организации в Газа прибягват до дребното количество хранителни запаси , с които разполагат, в опит да окажат помощ на гладуващите хора. Махмуд Ал- Кишауи от основаната в Съединени американски щати благотворителна организация „ Pious Projects of America “ стои покрай врящите тенджери с фасул , които Мохамед следи, с вярата да получи храна за фамилията си.

„ Всеки ден неуморно се опитваме да подадем ръка на тези хора, да им кажем „ ние сме с вас, няма да ви оставим да се борите сами, “, споделя Ал-Кишауи.

Благотворителната организация е изчерпала бутилирания газ , който се употребява за стопляне на храната, по тази причина доброволци събират дърва и поддържат огньове.

„ Атмосферата е мрачна. Ситуацията е пагубна, “, споделя представителят на благотворителната организация.

В северната част на Газа има данни за деца , които умират от недохранване . Британската благотворителна организация „ Action Aid “ цитира думите на доктор в северната част на Газа, съгласно който забележителен брой деца са умряли поради липса на храна. Във видеозапис доктор Хусам Абу Сафия – шеф на педиатрията в болница „ Камал Адван “, споделя, че недохранването е необятно публикувано , както и инфекциите на храносмилателната система . Според „ Action Aid “ едно от всеки шест деца на възраст под две години, които са били прегледани в приютите за вътрешно разселени лица и в здравните центрове през януари, е било мощно недохранено. Според организацията това е спад в хранителния статус на популацията, който е невиждан в международен мащаб и е регистриран в рамките единствено на три месеца.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР