На официална церемония в централата на СДС архивите на партията

...
На официална церемония в централата на СДС архивите на партията
Коментари Харесай

СДС предаде архива си на държавата, но не смята да остава само в историята

На публична гала в централата на Съюз на демократичните сили архивите на партията бяха предадени на Държавна организация " Архиви ".

Масивите обгръщат интервала 1989-2009 година и съдържат материали от съвещания на тогавашния Координационен съвет, документи от кабинета на Филип Димитров, както и преписка с районни структури и други партии.

Божков: Съюз на демократичните сили стана неразличима като партия, без цел и посока

Съюз на демократичните сили е престанал да бъде водач на бъдещето

" За нас фактът, че архивът се желае, значи, че Съюз на демократичните сили е партия, която твори история ; партия, която е направила ужасно доста неща за България и от тази позиция ползата към това, което се е свършило през годините и е документирано, е огромен ", съобщи ръководителят на партията Румен Христов.

На предаването на архивите участва изпълнителният шеф на Държавна организация " Архиви " доцент доктор Михаил Груев. " Това е един скъп извор за актуалната българска история ", означи той. По думите му в България липсват материали, по които да бъде реконструирана историята на българския преход, и този масив добавя изворовата база. Доц. Груев добави, че архивите наброяват 33 линейни метра, което се равнява на 10-етажна постройка .

На въпрос дали партията не е останала дружно с архивите си в историята, Румен Христов отговори, че Съюз на демократичните сили е достоверната десница . " Ние имаме своите фенове, те са несъмнено десни и ще пазиме техните ползи ", добави той.

 Всички десни партии - в Съюз на демократичните сили
Всички десни партии - в Съюз на демократичните сили

Това е концепцията на претендента за водач на сините

По отношение ръководството на ГЕРБ Христов разяснява, че на процедура липсват десни политики . И двете партии са членове на Европейската национална партия, само че, по думите му, ГЕРБ е по-скоро народняшка партия, а не дясна, каквато претендира, че е Съюз на демократичните сили.

" Дали ще бъдем опция или не, ще кажат гласоподавателите. Ние можем да бъдем опция в границите на достоверното, същинското дясно, само че ще забележим на идните избори ", разяснява ръководителят на сините.

На въпрос за присъединяване в подмолни схеми, ориентирани против държавното управление на Борисов, ръководителят на Съюз на демократичните сили съобщи изрично, че партията не взе участие в сходни практики , а той не е имал връзка с водача на НФСБ Валери Симеонов. Румен Христов не разяснява позицията на Волен Сидеров .

За рождена дата на партията се счита 7 декември 1989 година, когато антикомунистическата съпротива в България се опълчва на тоталитарната система . Пръв ръководител на Националния координационен съвет на Съюз на демократичните сили става Желю Желев, който е и първият български президент. Синята партия реализира своя първи исторически триумф, като получава максимален брой гласове на парламентарните избори за 36-то Народно заседание и 110 мандата.

Правителството на Филип Димитров е единственото в историята на България , което пада от власт след избор на доверие през 1992 година Движение за права и свободи не поддържа кабинета и по този начин той губи мандата . По време на ръководството на Иван Костов бяха подхванати смели промени в страната, в това число и признатите законите за възобновяване на частната благосъстоятелност. В този интервал България става член на Съвета на Европа.

Мирът в партията беше разтърсен след абсурда по време на партийно съвещание, на което беше поискана оставката на някогашния ръководител Божидар Лукарски .

От идната година архивът на Съюз на демократичните сили ще бъде публично наличен в Читалня No. 100 на Централния държавен списък. Доц. Груев уточни, че организацията чака да получи и архивите на другите политически партии на прехода.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР