На неофициална среща в Прага Съветът на министрите на енергетиката

...
На неофициална среща в Прага Съветът на министрите на енергетиката
Коментари Харесай

ИМА СДЕЛКА: Евролидерите се разбраха за съвместни доставки на газ

На неофициална среща в Прага Съветът на министрите на енергетиката на Европейския съюз реализира единодушие, че е належащо държавите-членки да стартират да купуват газ взаимно преди лятото на 2023 година Йозеф Сикела, министър на индустрията и търговията на чешкото председателство на Европейски Съюз, съобщи това пред публицисти след срещата през днешния ден, заяви БГНЕС.

" Министрите реализираха цялостно единодушие по отношение на нуждата от започване на взаимни покупки на газ преди лятото на 2023 година ", сподели той.

На срещата е била изразена солидарността и взаимната поддръжка на страните от Европейски Съюз за обезпечаването на газ.

" Енергетиката е тематика номер едно в Европа. Ето за какво ние се срещаме толкоз постоянно. Това е към този момент четвъртото съвещание на Съвета на министрите на енергетиката на Европейски Съюз по време на чешкото председателство. Разгледахме казуса с високите цени на горивата и обсъдихме способи за намиране на решения. Всяка страна има лично виждане за решението, което би трябвало да бъде признато на равнище Европейски Съюз ", сподели Сикела.

Той съобщи, че министрите са се изказали за ефикасни ограничения против спекулантите с газ на пазара на Европейски Съюз. Конкретни оферти по тематиките, разисквани на срещата в Прага, ще бъдат показани от Европейската комисия през идната седмица, съобщи ръководителят на чешкото министерство на индустрията.

" Искаме да използваме силата на стопанската система на Европейски Съюз за взаимни покупки на газ и да осигурим непоклатимост на доставките на газ в дълготраен проект. Ако купувате огромно количество газ, купувате газта по-евтино. Това е преимущество на взаимните покупки ", сподели министърът. Той съобщи, че чешките газохранилища са запълнени с газ на повече от 90%.

" На пазара на електрическа енергия също вършим фундаментални стъпки. Обсъдихме методите за контролиране на пазара, належащо е да се отстрани негативното влияние на цените на газа върху цените на електрическата енергия ", сподели Сикела. Същевременно той акцентира, че " бъдещият енергиен микс " на Европейски Съюз ще се концентрира върху по-широкото потребление на нуклеарна сила и чисти възобновими енергийни източници.

" Прекарахме цели два дни на срещата в разбор на пазарната обстановка. В полемиката участваха най-големите европейски компании, работещи на европейските пазари на газ и електрическа енергия. Движим се напред, може би не толкоз бързо, колкото чакахме, само че съм сигурен, че решението ще бъде взето вярно ", сподели Сикела.

Украинският министър на енергетиката Херман Галушченко се включи в срещата посредством видеоконференция. Той прикани държавите-членки на Европейски Съюз да оказват помощ на страната му с доставки на съоръжение за енергийните уреди, разрушени от съветските ракетни и бомбени офанзиви. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР