На много места в Истанбул, на билбордове по улиците, в

...
На много места в Истанбул, на билбордове по улиците, в
Коментари Харесай

В Турция се отбелязват празниците на трите религии- Великден, Пасха и Рамазан

На доста места в Истанбул, на билбордове по улиците, в заведения тези дни се виждат послания, в които се насочат поздравления към турци, християни и евреи по едно и също време.

“Да са ни честити празниците Великден, Пасха и Рамазан, драги другари ", написа на тях.

Причината е, че тази година свещените празници Рамазан, Пасха и Великден на трите огромни религии - исляма, юдеизма и християнството съответстват, което се случва един път на 33 години.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в приветственото си одобрение към евреите в Турция по случай Пасха /турците назовават Пасха хамурсуз байрам-празник без тесто/ означи това знаменателно съвпадане на 2022 година

Съвпадението изключително блестящо се усеща в мегаполиса Истанбул, в който живеят милиони хора, изповядващи тези религии. Православни български, гръцки, съветски и арменски църкви, еврейски синагоги и католически катедрали епохи наред съжителстват в града край Босфора, свързващ Европа и Азия. Туристи от целия свят са пристигнали особено за тези празници.

Православните християни ще отбележат Великден идната седмица, на 23 против 24 април. А на 2 май свършва месецът на мюсюлманските пости - оруча и стартира тридневният празник Рамазан Байрам, именуван и Шекер Байрам, защото се сервират сладкиши. През тази година Пасха стартира на 16 април, а католическата Страстна седмица, почнала на 10 април, доближава своята кулминационна точка във Великденската неделя, 17 април.

Православните християни предходната събота и неделя означиха Лазаров ден, а в неделя- Цветница. Отслужени бяха църковни служби в неповторимата желязна черква Свети Стефан на брега на Златния рог и българската черква Свети Йоан Рилски в Екзархията. На службата в Свети Стефан участваха доста хора от България.

От туристическите организации оповестиха, че през предишния уикенд близо 200 рейсове с туристи от България са обитавали в града край Босфора.

За Великден, който православните християни честват на 24 април, се чака да дойдат няколко хиляди туристи от България.

Общността на българите в Истанбул, които повече от век съхраняват традициите на вярата и на българщината се приготвят да посрещнат Христовото Възкресение.

В църквата Свети Йоан Рилски в Екзархията всеки ден от църковния календар е отдаден на несъмнено събитие от Страстната седмица, предшестваща Великден. На Велики Четвъртък се планува да се извърши миропомазването. Кулминацията на празника ще бъде вечерта на 23 април. В Желязната черква Свети Стефан за пръв път след две години ще се отслужи службата за първото Възкресение в среднощ, вярващите ще обиколят със свещи църквата. Службата за Второто Възкресение ще бъде в неделя. Празнични служби ще се изнесат и в църквата Свети Йоан Рилски в българската екзархия.

Православният Великден се чества и в гръцките църкви в Истанбул, които са към 40.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР