На медицинските сестри бе дадено обещание, което нямаше как да

...
На медицинските сестри бе дадено обещание, което нямаше как да
Коментари Харесай

Таня Андреева: На медицинските сестри бе дадено обещание, което нямаше как да бъде изпълнено


На медицинските сестри бе обещано заричане, което нямаше по какъв начин да бъде изпълнено. Няма по какъв начин министърът да раздаде заплати на медицинските сестри, лекарите и акушерките, защото лечебните заведения получават пари за действия. Това съобщи някогашният здравен министър Таня Андреева в ефира на БТВ.

„ Парите са дадени, единствено че по друга скица. Затова се е минало на вид тези пари да се провиснал от запаса на НЗОК. Това е законовият механизъм “, разяснява от своя страна някогашният шеф на УМБАЛСМ „ Пирогов “ доктор Спас Спасков.

„ Парите, които НЗОК заплаща са за активност. Директорите на лечебните заведения вземат решение по какъв начин да бъдат разпределени тези пари “, посочи Андреева.

Д-р Спасков разяснява, че с цел да стигнат парите до медицинските сестри, са се завишили цените на клиничните пътеки. Но те ще се дадат за работа. Отмина времето, когато се даваха пари “, акцентира Спасков.

„ Това е изкуствено завишаване. Наблюдава се една тревожна наклонност, министърът да се намесва в работата на НЗОК. Не може, тъй като той е заречен нещо, да нареждана шефа на НЗОК какво да прави “, акцентира Андреева. „ Има два съществени казуса в системата на опазването на здравето – незадоволително средства, които се дават и финансирането на осъществената активност на дребните лечебни заведения “.

Спасков добави, че в тези лечебни заведения не се прави никакъв опит за метаморфоза на работата. „ Това, което е неработещо звено, само натрупа разноски и това е огромен проблем “, съобщи Спасков.

„ Нужна е политика във връзка с работата на лечебните заведения. В същото време има лечебни заведения, в които има апетит за фрагменти. В момента даже няма искащи да учат в специалностите за акушерки и медицински сестри “, заключи Андреева.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР