На култовата дата 13 септември, петък премиерът Бойко Борисов бе

На култовата дата 13 септември, петък премиерът Бойко Борисов бе ...

От Русе: Борисов оправи темите Дунарит и Силвия Великова.

На култовата дата 13 септември, петък премиерът Бойко Борисов бе на посещение в Русе и Русенска област, придружен от министъра на образованието и науката Даниел Вълчев. Заедно с градоначалника Пламен Стоилов той инспектира инфраструктурни обекти в град Русе. Кметът благодари на премиера Борисов и правителството за подкрепата и финансовата помощ при осъществяване на проектите в Русе.

Борисов коментира злободневни теми от последното денонощие. За важното за Русе и страната военно дружество "Дунарит" той каза: "Ако се стигне до публичен търг за "Дунарит", със сигурност държавата ще го изкупи. Гарантирам, го на 100%. Толкова ми омръзнаха аферите около този важен, стратегически и работещ завод, че и отгоре ще дадем на търга и ще си го купим. Ще бъде на 100% само държавен. Това мога да гарантирам. Докато съм някакъв и имам някаква власт, това ще стане", допълни Борисов.
Припомняме, че няколко часа по-рано икономическият министър Емил Караниколов не можа да си спомни кой сега е собственик на завода. Припомняме, че там сагата е между държавата и собственика на "Емко" Емилия Гебрев и датира още отпреди 2 години, като в историята прозират интересите на Делян Пеевски и Цветан Василев.
По въпроса за медийната свобода и отстраняването за кратко на журналистката от БНР Силвия Великова той каза, че е подкрепил Великова и е направил възможното за нейното възстановяване на работа. Ако това не било станало, щял чрез парламентарната група на ГЕРБ да поиска прекратяване на правомощията на генералния директор на БНР.  
Посещението в Русе

В 11:00 часа Борисов посети Професионалната гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова" в крайдунавския град, където бе радушно посрещнат от кандидата за кмет от ГЕРБ и директор на училището Диана Иванова. Гостът разгледа гимназията и бе запознат с нейната историята и настояще от Диана Иванова.
За смяната на кмета на Русе Пламен Стоилов, Борисов заяви: "Доволен съм от работата на Пламен Стоилов. Въпреки това няма да го подкрепя за нов мандат, защото искам да освежа партията. Никой от нас не е женен за поста си. Аз лично два пъти съм си ходил. Ние имаме кауза и се надявам че Стоилов ще стои до мен".
На пасарелката на брега на река Дунав премиерът коментира пред журналисти актуални въпроси, свързани с града. За нов мост на река Дунав, той каза: "За мост, настояват от Румъния. Обаче не съм оптимист за това".
По отношение на магистрала "Хемус" той сподели: "Ще пуснем до Боаза, до пресичането с пътя Русе - Велико Търново. Търговище - Шумен се строи много усилено. Ако всяко правителство бе правило по една магистрала, сега нямаше да ме питате. Ние правим седем наведнъж. в същото време всеки ден се иска".

По-късно премиерът посети обновеното и добило красив вид СУ "Христо Ботев".
След посещението в Русе министър-председателят отпътува за Бяла. А какво се случи там - вижте ВИДЕО материал!

Източник: actualno.com