На кулинарен фестивал „Родопска угодия“ канят в Девин от петък

...
На кулинарен фестивал „Родопска угодия“ канят в Девин от петък
Коментари Харесай

Девин кани на кулинарен фестивал „Родопска угодия“

На кулинарен фестивал „ Родопска угодия “ канят в Девин от петък до неделя (22 – 24 март). Негов патрон е кметът на общината Красимир Даскалов, провежда се от „ Ени филм “ ЕООД – Перник, с шеф Ани Николова.
„ Идеята породи при общуването сред нас като продуценти и уредници с представители на локалния хотелиерски и ресторантьорски бизнес и общината. Както знаете, кухнята в този край е доста характерна, доста забавна, доста вкусна. Ние не сме от Родопите, само че по стичане на събитията от няколко години работим в Девин и за нас това е доста забавно. Прави ни усещане, че е по този начин и за доста хора, които идват от другаде. Местната кухня е доста атрактивна. Това е концепцията на този фестивал - да покажем благосъстоянието, разнообразието и уникалността на родопската кухня “, изясни Ани Николова.
В огромната си част фестивалът ще се организира навън , на площада в Девин, където в събота ще бъде подредена кулинарна галерия.
Ястия ще подготвят локалните заведения за хранене, локални хора, които ще покажат обичайната родопска кухня. Ще се включат с родопски гозби и някои от гостите, които идват на фестивала. Самото готвене ще е в партньорския ресторант на уредниците - хотел " Орфей ".
„ Готовите ястия ще бъдат показани навън. Представители ще има от цялата страна. Някои от тях вземат участие както в музикалната стратегия, по този начин и в кулинарната. Например гостите от Елин Пелин идват и да готвят, и да пеят. От Чирпан идва кулинарен клуб към локално читалище. Като цяло концепцията е да съвместим вкусна храна с хубава музика. А без музика и хубавата храна мъчно се преглъща. Затова желаеме да има и въодушевление “, споделя Ани.
В програмата стратегия присъединяване ще вземат: гайдарски състав " Девин " с началник Емил Чолаков; Миглена Бекриева; Женска фолклорна група при НЧ " Орфей 1947 " - с. Ерма река, общ. Златоград; Фолклорен състав при НЧ " Захарий Княжевски - 1931 " с. Княжевско, обл. Стара Загора; Женска певческа група при НЧ " Искра-1952 " с. Лозенец, общ. Царево; Клуб,,Кулинар “ при Народно читалище,,Димитър Данаилов-2013 " гр. Чирпан; ПГОТ " Св. Ив. Рилски " гр. Перник; ТПГ " Мария Кюри " - гр. Перник; сборна група от читалища в община Елин Пелин и други
„ И гостите, които идват, ще готвят родопски ястия, само че някои от тях ще донесат и нещо от своя край да покажат и да почерпят. Това ще е един кулинарен празник с акцент върху родопската кухня “, обобщава Ани Николова.
Тя споделя, че и за тях не всички ястия са известни, тъй като никой от заведенията за хранене не е оповестил какво ще готви, само че сигурно ще има присъщите за този край пататник, чеп, марудници. Местни производители ще изложат свои артикули брънза, мурсалски чай и други

„ Основно програмата е в събота, само че гостите идват в петък, тъй като като дойдеш в Родопите, е хубаво да им посветиш повече време. Ще ги посрещнем уместно по родопски бит, няма да издавам тъкмо по какъв начин. Гостите ще имат опция да хапнат в някои о локалните заведения за хранене, които ще им предложат специфични менюта в дните на фестивала, специфични жестове, специфични похвали “, добави Николова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР