На крачка ли сме от избори, или все още има

...
На крачка ли сме от избори, или все още има
Коментари Харесай

Напрежението в сглобката достигна своя връх – има ли изход от безпрецедентната ситуация

На крачка ли сме от избори, или към момента има късмет за договаряния сред обединенията в сглобката, откакто напрежението доближи своята последна точка, а невижданата обстановка от миналите 24 часа от ден на ден наподобява и безизходна?! Вчера претендентът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна реализиран мандата на президента Румен Радев в президентството. Тя показа пред президента Румен Радев предложение за състав на Министерски съвет и изясни, че осъзнава какъв брой огромна е отговорността пред нея и нуждата България да има държавно управление. Малко по-късно вечерта от ПП-ДБ излязоха с остра реакция и свалиха доверието си от Габриел, а претенденти за министри от групировката си направиха отвод, защото обявиха, че посоченият от нея проектосъстав на кабинета не е координиран и утвърден от тях и го дефинираха като провокация и машинация. Последва размяна на задочни реплики, епитети, обиди и надлежно претенции за опрощение и това се трансформира в " ябълката на раздора ". 

" Това е признат състав на ГЕРБ-СДС, без да е координиран с нас. Немалка част от номинираните за министри не са давали единодушието си да вземат участие в кабинета, в това число и аз. Подготвил съм декларация, с която декларирам, че не желая да бъда номиниран в състава на този Министерски съвет ", сподели акад. Николай Денков през вчерашния ден вечерта след новината за мандата. 

Кирил Петков съобщи, че е имал базово доверие на Мария Габриел, само че то е било окончателно изгубено. " Тя се подаде на напън на Борисов и допускам и на натиска на Пеевски. Тя сподели, че няма качествата да бъде министър председател. Жал ми е за нея, а за господин Борисов ме е позор ", добави Петков и напомни, че Борисов не се е появил тези дни нито за ден да договаря. По думите му не е вдигал и телефона.  " Той употребява четири дами, криейки се зад тях ", разяснява Петков за Борисов и напомни и поговорката " вълкът козината си мени, само че нрава не ".

" Видяхме селски тарикатлъци ", съобщи от своя страна Асен Василев и добави: " Това демонстрира, че госпожа Габриел към този момент не е част от решението, а е част от казуса - може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България. "

Всичко това провокира вълнообразна реакция от страна на ГЕРБ-СДС тази заран, когато с ексклузивен брифинг те желаеха опрощение от ПП-ДБ за " изречените обиди ". 

" Най-напред чакам опрощение за епитетите и обидите. За 9 месеца не съм си разрешила нищо сходно , по този начин и ще продължи. Не съм нарушила Конституцията.  Указът е публикуван за назначение на министър-председател. По отношение на министрите - всички те са поели ангажимент за интервал от 18 месеца, а на 9-ия месец има ротация сред министър-председателя и заместника му ", сподели претендентът за министър-председател  Мария Габриел от ГЕРБ към ПП-ДБ на брифинг в постройката Народното събрание.

" Преди 9-10 месеца в една странна настройка взехме решение да има държавно управление. През това време дадохме десетки конференции дружно с ПП-ДБ. Учудвам се, че за това време не се научиха да не употребяват прилагателни. Те демонстрираха същинското си лице нощес ", разяснява от своя страна и водачът на партията Бойко Борисов .

" Дадените заявления за отвод са в нарушаване на сделката ни, че тези кабинети ще работят при ротация за 18 месеца, с цел да им се желае единодушие. Винаги сме се придържали към решенията на изпълнителната комисия и парламентарната група. Преценихме, че в случай че желаеме да има държавно управление и през идващите 9 месеца, би трябвало да изработим преговорен екип с цялостен мандат. Още преди месец с Петков сме разговаряли по рокадите в кабинета, листът ми е на бюрото. Ако върнем времето доста малко обратно - преди 4-5 дни, излязохме предният петък и казахме, че сме подготвени да ротираме единствено министър председател и вицепремиер, единствено и единствено да има държавно управление. Час-два по-късно сътрудниците от ПП-ДБ споделиха, че министрите не ги интересуват. Нашите договарящи хвърлиха всички старания по съглашението. Срокът за промяна на службите и разкриването на следствената загадка са проблем, съгласно думите на Петков. За първото не се договорихме, тъй като настоявам, че са доста добре интегрирани с нашите интернационалните ни сътрудници. Второто на никое място го няма ", подчерта Борисов и добави:  " ПП-ДБ незабавно да се извиняват и на ГЕРБ, но преди всичко на Мария Габриел ", повтори Борисов. И сподели, че  " има път обратно и сядане още веднъж на масата за договарянията, само че той минава през опрощение персонално към Габриел и след тежък диалог с тази група ".

" Хората, с които правихме Конституцията, не знаеха какво се прави с мандата. Още, когато я правихме, се постановяваше да им оказвам помощ извънредно доста. Цялата Конституция е направена от Христо Иванов и Славов - с нашето присъединяване. Борисов единствено поддържаше. Христо е бил всеки ден в моя кабинет и му споделих, че номерът с врага " Движение за права и свободи " няма да стане ", съобщи водачът на Движение за права и свободи Делян Пеевски

Според него Христо Иванов желае избори.  " Човекът, който хвърля България в избори, се споделя Христо Иванов . Той съобщи пред мен, че желае избори, тъй като не му се случват измененията с основен прокурор, началник на административния съд, началник на КПКОНПИ, тъй като той има единствено една цел - преодоляването на тези позиции. Трябва неговите сътрудници да се разсънят в лицето на Кирил Петков, Асен, Наско да седнат до него и да му кажат: " Седни си на столчето и недей да буташ България в безвремието ", безапелационен бе ръководителят на Движение за права и свободи.

" Това, което се случи, беше безпрецедентно. Това беше политическа машинация. Въпросът е защо се прави всичко това ". Така съпредседателят на ПП  Кирил Петков  разяснява в студиото на „ Здравей, България ” ескалацията на политическото напрежение след връщането на изпълнен мандат от ГЕРБ-СДС.

„ 12 дни да преговаряш и да се появят имена, които не са упоменати... Конституцията дава период да се извърши мандатът. Защо се бързаше и накрая се взриви процесът? Мария Габриел направи голяма неточност, която се показва в това, че се е съгласила да бъде натисната от Борисов. Големият въпрос е може ли да си водач на политическа партия, да знаеш, че хвърляш страната в безпорядък и да не се появиш даже най-после. Той освен не се появи, само че и се скри и не подвигна телефона. Аз не загивам да си приказвам с Борисов, само че когато си политически водач не може да се криеш зад четирима души, които си изпратил да бъдат изпържени. Той хвърли Габриел под рейса. Нейната известност беше унищожена с политически ход, който в Европа не е прочут - да отидеш при президента с кабинет, който не е координиран ”, сподели Петков.

Според него в Споразумението за промените двете неща, които са им били отказани са били свързани с промените на службите, за които от ПП-ДБ са желали да има ясна дата до 31 юли, както и текста за следствената загадка, който е бил препоръчан от Христо Иванов .

ГЕРБ ни помогнаха да осъзнаем какъв брой сме мощни дружно в нашата коалиция, сподели още съпредседателят на ПП-ДБ. Той посочи, че от ГЕРБ би трябвало да схванат, че стария модел е завършил. „ Ние сме виновни, разбираме, че зад тях стоят доста стотин хиляди гласа, само че и те би трябвало да схванат, че времето на хитрините свърши ”, посочи той.

Според него, когато мандата отиде при тях, те няма да бягат от политическата отговорност. „ Трите места, където имаше  максимален напън, от страна на ГЕРБ, да има техни хора бяха енергетиката, защитата и страха да се сменят службите. Това са трите аспекта, където Русия, в последните 30 години, е държала най-вече да има надзор ”, добави Петков.

Финансовият министър в оставка Асен Василев също разяснява напрежението между обединенията в сглобката.  " Ако госпожа Мария Габриел се е почувствала наранена от прилагателните, които използвах в персонално качество, бих се извинил на дамата Мария Габриел. Но на кандидата за министър председател Мария Габриел освен, че не бих се извинил, само че и считам, че нейното държание е абсолютно непростимо и начинът да си играе със ориста на българския народ по този невиждан метод е неприемливо освен за министър председател на България, само че и за който и да е политик в страната ", съобщи пред медиите Василев. 

По думите му възможността за сформиране на държавно управление с първия мандат е изчерпана.

" Защото, както заявих и във вторник, това, което Мария Габриел направи – да даде лист с министри, които не са съгласувани и не знаят състава на кабинета, е безусловно недопустимо за претендент за министър председател на България ", уточни Василев. 

Той призова още " да спрем да си играем на срокове и да стартираме да гледаме съществено на проблемите, които стоят пред страната и на това, че би трябвало да има устойчиво държавно управление, в случай че това изобщо е допустимо ”.

" Ние не сме ставали от масата за договаряния, те станаха 6 дни по-рано, през вчерашния ден, и отидоха да връчат несъгласуван лист с министри на президента. Пак споделям - ние ще дадем късмет на процеса до дъно, тъй като от това зависи еврозоната, Шенген и това да имаме устойчиво държавно управление, само че това няма по какъв начин да стане с машинация, както бе опитано през вчерашния ден, и няма да е непременно ", уточни още министърът в оставка Асен Василев. 

" След това скандално изказване, което беше направено от Василев, че Габриел не може да бъде министър председател - за нас разговорите по-скоро са завършили, оставям въпреки всичко една врата заради отговорността към България ", сподели от своя страна Деница Сачева и добави:  " Ние преговаряхме в продължение на 8 дни, изчерпахме всички огромни и значими тематики, по които трябваше да бъде получено единодушие, само че тези договаряния като че ли нямаха край ".

„ Организираната акция по подаване на декларации със заявление за противоречие за присъединяване в кабинет с министър-председател Мария Габриел от министри на ПП-ДБ аз я дефинирам единствено по един метод – саботаж. Това е явно отвращение за сформиране на кабинет с министър-председател Мария Габриел и кабинет с мандата на ГЕРБ. ПП-ДБ ясно демонстрираха, че желаят избори “. Това съобщи пред БНТ  Теменужка Петкова , зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

" Това, което през вчерашния ден господин Василев изрече по адрес на Мария Габриел, е неприемливо. Това е скандално. Със сигурност мога да кажа едно - Асен Василев в никакъв случай повече не би трябвало да бъде финансов министър. Никога повече той не трябва и няма да получи поддръжката на политическа партия ГЕРБ. Няма по какъв начин един мъж да назова една дама, една жена, една майка - " красивото лице на мафията ", съобщи Петкова. 

Теменужка Петкова напомни, че през юни 2023 година е подписана декларация за ръководство на страната сред Мария Габриел и Николай Денков за идващите 18 месеца, разграничено на два мандата от по 9 месеца.

" Всички министри са осведомени за това какво следва оттук насетне и знае, че ще има такава ротация. Дал е своето единодушие, че ще бъде министър ", добави Теменужка Петкова.

Тя акцентира, че начинът, по който министър председателят Николай Денков подаде оставка на 5 март без знанието на Мария Габриел и в нейно неявяване, също е индикативен.

ГЕРБ-СДС постави всички старания през цялото време да има договаряния. След вчерашната конференция на отсрещната коалиция с обвиняванията и изказванията, че Мария Габриел не има лидерски качества и не желаят да бъдат министри в нейната коалиция, няма предпоставки да продължаваме да водим договаряния. Това не са договаряния, а рекет. Това съобщи пред NOVA депутатът от ГЕРБ-СДС Рая Назарян , която беше част от преговорния екип за сформиране на нов кабинет.

„ Ако някой саботира целия развой по договарянията за сформиране на кабинет, то това са „ Продължаваме Промяната – Демократична България ”. Те явно желаят избори ”, акцентира тя.

„ Предпоставки за продължение на диалозите, при по този начин развилите се събития, няма. В днешния ден дадохме опция на ПП-ДБ не просто да се извинят на Мария Габриел, то трябваше да бъде безапелационно и поднесено с разкайване, тъй като това не е държавническо и не е демонстрация на разсъдък ”, сподели депутатът от ГЕРБ-СДС. Назарян посочи: „ Извинение досега няма. Нещо повече – има потвърждаване на обидните и клеветническите изказвания, които изрекоха по адрес на Габриел ”.

Относно имената на министрите, които твърдяха, че нямат визия да са включени в кабинета, Назарян отвърна, че ПП-ДБ са били наясно. „ Това са имената, които ние сме обсъждали през последните 10 дни. Това са и към сегашния миг настоящите министри. Реално, техният акт, на така наречен отводи, е чиста абдикация ”, разясни тя.

Назарян беше безапелационна, че Асен Василев повече не може да бъде министър. „ Той е неспособен да бъде общественик и министър. Ако той е предвиждан в каквато и да е коалиция, ние няма да участваме ”, разясни депутатът от ГЕРБ-СДС.
 
Задава ли се конституционна рецесия?

Според тълкувателно решение на Конституционния съд хората, които сега са в досието с министрите, могат без проблем да бъдат заменени - решението е на Габриел. Спорно е обаче до каква степен този първи мандат може да се счита за сполучливо изпълнен, в случай че повече от половината кандидат-министри не желаят да са в този лист, показва NOVA.

За Президентството въпросът с първата директория към този момент е завършен и е в полето на Народното събрание. „ Има всеобщо отдръпване на министри. Половината от състава се отдръпва. Това не пречи тези места да бъдат попълнени с други лица ”, счита преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.

„ Да бъдат заменени 11 от 20 членове на държавното управление ми се коства, че това е допълнително. Интерпретациите ще бъдат разнообразни. Но когато сменяш повече от половината – това дали е сполучливо завършил изследователски мандат ”, пита преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова.

Стои и въпросът до каква степен е годна тезата, че записаните в досието не е нужно да бъдат питани, откакто преди девет месеца са били съгласни да са министри. „ Какво значи едно единодушие, обещано преди 9, 15 месеца или две години ”, сподели Киров.

Няма период, в който държавното управление „ Габриел ” - който и да включва, да бъде гласувано или пък отхвърлено в пленарната зала. „ По този метод се блокира пътят за връчването на втория мандат. Разумен период е обтекаемо разбиране, само че дано да въведем разумността в договарянията ”, добави преподавателят по конституционно право Орлин Колев.

„ Ако този мандат се провали, най-вероятно и вторият ще се провали с гръм и тропот. Вече с третия става забавно – първо, тъй като дълго време може да се върти и оттова всичко може да се случи ”, е мнението на Киров.

В новата ни история има единствено едно държавно управление, формирано с трети мандат – Тройната коалиция на кабинета „ Станишев ”. Тогава мандатът е на Движение за права и свободи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР