На конференцията на ООН за климата 116 държави подписаха необвързващо

...
На конференцията на ООН за климата 116 държави подписаха необвързващо
Коментари Харесай

КОП28: 116 държави поискаха утрояване на възобновяемата енергия до 2030 г.

На конференцията на Организация на обединените нации за климата 116 страни подписаха необвързващо съглашение за утрояване на международното произвеждане на възобновима сила до 2030 година, заяви през днешния ден председателството на срещата на върха КОП28, която се организира в Дубай, съобщи Франс прес.

Тези страни се ангажираха да " работят взаимно ", с цел да може международните мощности за възобновима сила (вятърна, слънчева, водна и т.н.) да доближат до 11 000 гигавата (GW) до края на този период, спрямо към 3400 гигавата (GW) през днешния ден, като се вземат поради " другите изходни позиции и национални особености " на другите страни.

Според данни на Международната организация за възобновима сила в края на 2022 година световният потенциал за произвеждане на възобновима сила възлиза на 3372 гигавата (GW), като в него доминират водните (37 процента) и слънчевите (31 процента) мощности.

Страните също по този начин се ангажираха да удвоят годишния ритъм на повишаване на енергийната успеваемост до 2030 година - от 2 на 4 %. Тези задължения обаче не са наложителни, показва Агенция Франс Прес.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР