На кадри от видеонаблюдението се вижда как член на една

...
На кадри от видеонаблюдението се вижда как член на една
Коментари Харесай

Видео показва как член на избирателна комисия преправя бюлетини в полза на "Възраждане"

На фрагменти от видеонаблюдението се вижда по какъв начин член на една от изборните секции в село Малорад (община Борован, област Враца) преправя бюлетини, като прибавя преференция в бюлетини за общински съвет (в които няма), с цел да помогне на " наши хора ".

Това се случва директно преди броенето на тези бюлетини и по-късно евентуално всички добавени преференции са регистрирани и вписани в протокола. Впоследствие се оказва, че част от претендентите, които във видеото се загатват като " наши `ора ", фактически са определени за общински съветници.

Какво тъкмо се случва
Броенето на бюлетините за кмет в тази секция завършва към 2 часа след началото на видеонаблюдението. Тогава дамата, която брои, афишира 5 минути отмора и зад кадър се чуват гласове, че би трябвало да се спре излъчването онлайн. Присъстващите вземат решение, че са съумели да спрат излъчването, и стартира следният диалог:

Мъжки глас: Така, тук сме си наши момчета, щете ли да помогнем на Мартин, на някой, баче Цено? Да им създадем преференциите, с цел да има хора от село там? Някой има ли искания?

Друг мъж глас: Зависи от комисията, какво каже тя.

Мъжки глас: Не бе. Ние сме си наши `ора. Да помогнем на Мартин, примерно - има 1 и му е празно, да се попълни 102.

Друг мъжки глас: Аз нямам никакви искания.

Мъжки глас: Ти си 100 и какъв брой? Де да те знам? 42...?

Друг мъжки глас: 108.

Първият мъжки глас: 108? Да се създадат всички да имат?

Друг мъжки глас: Не знам.

Мъжки глас: Казвайте, да ви оказа помощ на всичките. Ако щете - щете. Ако не щете - аз работа ще си свършва, отивам и си легам.

Женски глас: За 68 една част се прави за него, една част за Боби и ще се разделят.

Друг женски глас: Само че го вършиме това нещо по-бръже.

След това стартира разглеждането на бюлетините, с цел да се открият такива, в които е маркиран номер на партия или коалиция, само че не е маркирана преференция. Чуват се реплики с указания: " Боби кой е?, " Боби беше 111 ", " 42 - 108 ".

Когато дамата от изборната комисия, която до доскоро е брояла бюлетини, сяда да добавя преференции, тя непосредствено пита някой, който се намира зад камерата: " Чичо Цено, кой номер си. " Някой й дава отговор безшумно, а по-късно незабавно се чува и по-силен мъжки глас, който я поучава: " Виж кои не са задраскани. " Тя съумява да преправи пред камерата няколко бюлетини, преди да я спрат с думите: " Спри стой. Пак е нещо! Айде стига толкоз! "

Интересно е и, че даже и когато стартира броенето на бюлетините за общински съветници, не всички бюлетини са при дамата, която брои. Част от тях се появяват при нея по-късно и не е ясно какво се е случва с тях при започване на броенето (в края на текста може да гледате цялостния запис на броенето на тези бюлетини в секцията).

Кои са Боби, Цено и останалите участници във видото
" Боби беше 111 " в действителност е Боби Боянов, претендент за общински консултант от локалната коалиция " Съюз на демократичните сили " (с номер 68 в бюлетината), която включва Съюз на демократичните сили, Движение за права и свободи, " Български напредък ", " Новото време ", " Земеделски съюз Александър Стамболийски " и партия " България на районите ". Той е 11 номер в листата за общински съветници и към този момент е определен за общински консултант с 85 преференции (всички определени може да видите тук). От тази секция обаче той получава единствено една преференция.

" Чичо Цено, кой номер си " - става дума за Цено Цоловски, номер 8 в листата на " Възраждане " за общински съветници и към този момент определен консултант със 127 преференции. Само от тази секция Цено Цоловски получава 50 преференции. Цоловски е кмет на село Малорад в интервала 2015-2019 година, а преди този момент е бил още веднъж общински консултант.

" Да помогнем на Мартин " - става дума за Мартин Диловски, който е претендент за общински консултант на " Българска социалистическа партия за България " (с номер 1 в бюлетината), който е втори в листата за общински съветници и не е определен, тъй като не му доближават преференции. От секцията в Малорад той получава 7 преференции.

Какви са реакциите на оповестеното видео
Българска национална телевизия заяви, че по случая към този момент тече следствие и Общинската изборна комисия отхвърля коментар тъкмо затова. А ето и цялостният запис от броенето на бюлетините за общински съветници.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР