На жените в Саудитска Арабия е забранено да шофират. Крайно

...
На жените в Саудитска Арабия е забранено да шофират. Крайно
Коментари Харесай

За първи път: Саудитска Арабия допусна жени до стадиона

На дамите в Саудитска Арабия е неразрешено да карат. Крайно консервативното кралство въпреки всичко направи крачка напред. За пръв път то им позволи да посещават спортните игрища. Ако са съпроводени от фамилиите си.

Пет забрани за дамите в Саудитска Арабия

Стотици дами получиха правото да проследят тържествата по случай националния празник на Саудитска Арабия на стадиона, носещ името на крал Фахд в столицата Рияд. Условието бе – те да са съпроводени от фамилиите си. За тази цел на стадиона беше отделена специфична част единствено за тях. По мотив националния празник на страната на всички места се провежда тържествена заря, организират се концерти и танцови представления.

Шофирането за дами - неразрешено

Досега на дамите в Саудитска Арабия бе неразрешено да влизат в игрища даже и във връзка националния празник. Консервативното мюсюлманско кралство следва извънредно строга политика за делене на половете. Това е и единствената страна в света, в която на дамите е неразрешено да карат. Забраните в действителност са многочислени. Така да вземем за пример девойките и дамите нямат право да пътуват или да стартират следване, в случай че не разполагат с експлицитното позволение на бащите, съпрузите или братята си.

Гонят иранка от мач в Рио поради афиш за правата на дамите (СНИМКИ)

В последно време обаче бяха отчасти либерализирани някои от рестриктивните наредби. През юли 2017 да вземем за пример Министерството на образованието за пръв път позволи на девойките да вземат участие в часовете по физкултура на държавните учебни заведения.

Младите араби имат вяра в равенството сред половете (ВИДЕО)

Първа крачка

Много от посетителките на стадиона показаха насладата си от това, че могат да участват на сходна обществена демонстрация. Една от дамите сподели, че в този момент се усеща доста по-силно от преди като гражданка на Саудитска Арабия. Друга съобщи, че се надява в скоро време да отпаднат и други забрани. Достъпът на дамите до стадионите трябвало да е единствено първа крачка в това отношение. Трета сподели, че в случай че е рекъл Господ, на дамите в Саудитска Арабия ще им бъде позволено да правят доста по-значими неща, в сравнение с просто да карат или да пътуват.

Още по тематиката за дамите в арабския свят:

Влиятелен ирански свещеник порица работещите дами

Жените - първи жертви на арабските революции

Мохамед от Мароко за Кьолн: Тук уличници колкото искаш

Египтянка 43 години се показва за мъж, с цел да може да работи
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР