На извънредно заседание на Общинския съвет във Варна днес съветниците

...
На извънредно заседание на Общинския съвет във Варна днес съветниците
Коментари Харесай

Общинският съвет във Варна отхвърли искането за референдум за Морската градина

На изключително съвещание на Общинския съвет във Варна през днешния ден съветниците отхвърлиха настояването да се организира локален референдум за развиването на крайбрежната зона на града. Според тях подписката е нелегитимна, а настояванията опонират на закона за Черноморското крайбрежие. Даниела Цекова от БНТ-Варна ще ни запознае с историята на казуса и позициите в залата през днешния ден.

Варна

Пътят към днешното гласоподаване стартира на 26 април 2016-та година – тогава беше импортирана подписката с искане за локален референдум, съобщи репортерът на БНТ-Варна Даниела Цекова. Любопитен щрих припомниха през днешния ден от инициативния комитет – че тя е заведена в районното кметство „ Приморски “, тъй като тъкмо в този ден Община Варна е била застрашена с бомба. Последваха няколко отхвърли, тъжба до Върховния административен съд и оттова преди 10 дни постановиха, че съветът би трябвало да прегледа настояването. Инициативният комитет и през днешния ден удостовери, че желае строителна възбрана на територията на Морската градина и крайбрежната алея, представители на туристическия бизнес упорстват зоната да се развива, а съветниците въобще отхвърлиха опцията по тематиката да има локално допитване.
 Извънредно съвещание на Общинския съвет във Варна Извънредно съвещание на Общинския съвет във Варна
Общинският съвет във Варна през днешния ден заседава изключително. Дневният ред съдържа една единствена точка – разискване на предлагането за локален референдум за М...

Референдум за крайбрежната зона и Морската градина градина във Варна няма да има. Мотивите на съветниците бяха два - подписката е нелегитимна, тъй като не доближават 331 годни подписа, а територията, за която се отнасят настояванията, е държавна благосъстоятелност.
Димитър Карбов, общински консултант: Общински съвет - Варна отхвърля предложение за осъществяване на локален референдум за Морската градина и крайбрежната зона на град Варна. Тодор Балабанов, ръководител на Общински съвет – Варна: Имаме мнение, постъпило от кмета на Община Варна, което е напълно в поддръжка на мнението.
Според вносителите не всички подписи, отхвърлени при инспекцията, са неистинен.

Юлиян Чолаков, ръководител на Инициативния комитет: Становището, че 331 подписа не ни стигали, е безпричинно.
Основният мотив „ за “ възбрана на строителството бе неналичието на зелени площи във Варна, а „ срещу “ - нуждата от развиване на бизнеса.

Иван Величков: Град Варна има 7-8 пъти по-малко публични паркове и градини от категорията за необятно публично прилагане, каквато е Морската градина. Павлин Косев, ръководител на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите: Всички сме срещу застрояването на Морска градина, аз също. Със сигурност всичко би трябвало да бъде умерено направено, тъй че да е уместно. Андрей Василев, представител на концесионера на крайбрежната алея: Няма международен град, който да граничи с море, с океан, на който тази част на алеята, на границата сред морето и сушата да не бъде развита.
От Инициативния комитет за референдума обявиха, че са подали жалба-сигнал до основния прокурор.

След приемането на Общия организационен проект на Варна преди пет години в Морската градина няма стартирани нови градежи, само че има разширени остарели здания и заградени имоти, напомни репортерът на БНТ-Варна Даниела Цекова. Спорът е за частта отвън историческото ядро на парка, където има реституирани парцели. Другата „ гореща точка “ е крайбрежната алея, която би трябвало да стане пешеходна при построяването на задоволително места за паркиране.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР