На извънредната си сесия, свикана по инициатива на САЩ, Съветът

...
На извънредната си сесия, свикана по инициатива на САЩ, Съветът
Коментари Харесай

Венецуела скара Съвета за сигурност на ООН

На изключителната си сесия, свикана по самодейност на Съединени американски щати, Съветът за сигурност на Организация на обединените нации не съумя да реализира единодушие по взаимно изказване за обстановката във Венецуела, съобщи БГНЕС. Съединените щати свикаха изключителното съвещание, макар възраженията на Русия и няколко други страни, съгласно които събитията в латиноамериканската република са нейна вътрешна работа и по тази причина не се постанова да бъдат обсъждани в Съвета за сигурност. 

Постоянният представител на Руската федерация в Организация на обединените нации Василий Небензия изрази убеденост, че единствената цел на срещата е да включи и Съвета за сигурност в по-нататъшно дестабилизиране на обстановката във Венецуела и смяна на държавното управление на страната. Русия, както увери дипломатът, ще продължи да се опълчва на страните, " които тласкат венецуелското общество в бездната на кървави цивилен битки ".

За изключителното съвещание на Съвета за сигурност в Ню Йорк дойде особено американският държавен секретар Майкъл Помпео. " Няма да злоупотребявам или да посрамвам хипотези. Знам единствено, че сме твърдо решени да подкрепим венецуелския народ, тъй че той в последна сметка да получи демократичните институции, които заслужава ", сподели Помпео. Държавният секретар изрази вяра, че " интернационалната общественост ще поддържа народа на Венецуела и преходното държавно управление отпред с Хуан Гуайдо ". Той прикани Русия да промени метода си на мислене по отношение на Венецуела и да промени решението си да поддържа Николас Мадуро.

Помпео напусна съвещанието без да изчака речта на венецуелския външен министър Хорхе Ареаса, изпратен за присъединяване в съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от Николас Мадуро. Ареаса прикани сътрудниците си в Съвета за сигурност да " проучат и санкционират тези, които стоят зад опита за прелом " в неговата страна. " Има задоволително доказателства за това ", акцентира той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР