На извънредна сесия в Брюксел Европейският парламент отхвърли днес с

...
На извънредна сесия в Брюксел Европейският парламент отхвърли днес с
Коментари Харесай

Европарламентът гласува срещу "сделката" за бюджета на ЕС

На изключителна сесия в Брюксел Европейският парламент отхвърли през днешния ден с огромно болшинство трудно постигнатата договорка на маратонския Европейски съвет за 7-годишната бюджетна рамка на съюза от близо 1,1 трлн. евро и за специфичния фонд за битка с последствията от пандемията от 750 милиарда евро. Всички огромни политически групи отдясно и отляво поддържаха резолюция, която изисква да стартират договаряния сред Екологичен потенциал, Съвета и Еврокомисията за поправяне на числата, които водачите на страните от Европейски Съюз едвам съумяха да съгласуват на петия ден от срещата си в Брюксел.

Екологичен потенциал " не приема  политическото съглашение по отношение на МФР (Многогодишната финансова рамка - б.р.) за интервала 2021—2027 г. в сегашния му вид; показва подготвеност да стартира неотложно градивни договаряния със Съвета за възстановяване на предлагането ", се споделя в документа

Евродепутатите желаеха да се има " поради, че дълготрайните цели на Европейски Съюз, избрани в МФР, не би трябвало да бъдат пожертвани в името на възобновяване и че Парламентът следва да взе участие пълноценно в използването на инструмента за възобновяване, както в интервенциите по приемане, по този начин и по отпущането на заеми ".

Много от депутатите показаха единодушие, че " препоръчаните съкращения в стратегиите в региона на опазването на здравето и научните проучвания са рискови в подтекста на международна пандемия ". Според тях " препоръчаните съкращения в региона на образованието, цифровата промяна и нововъведенията заплашват бъдещето на идващото потомство европейци. Освен това са недоволни от " препоръчаните съкращения на стратегиите в поддръжка на прехода на подвластни от въглерода райони, (които са) в несъгласие с програмата на Европейски Съюз, обвързвана със Зеления пакт ". Не одобряват и " препоръчаните съкращения в региона на убежището, миграцията и ръководството на границите, (защото) заплашват позицията на Европейски Съюз в един все по-нестабилен и нерешителен свят ".

Гневът на единствения европейски орган, избиран директно от европейските жители, бе отразен в следния текст на резолюцията: Екологичен потенциал " напомня, че заключенията на Европейския съвет по отношение на МФР не съставляват нищо повече от политическо съглашение сред държавните и държавните ръководители; акцентира, че Парламентът няма да парафира това решение като приключен факт и е подготвен да отдръпна утвърждението си за МФР, до момента в който не бъде реализирано приемливо съглашение в идните договаряния сред Парламента и Съвета; напомня, че всички 40 стратегии на Европейски Съюз, финансирани по линия на МФР, ще би трябвало да бъдат утвърдени от Парламента като съзаконодател ".

Някои евродепутати се оповестиха освен против бюджетната рамка, за която утвърждението на Екологичен потенциал е наложително, само че и против фонда да възобновяване след коронакризата " Следващо потомство Европейски Съюз " от 750 милиарда евро. Според тях изтеглянето на общ европейски заем за неговото финансиране опонира на Договора за действие на Европейски Съюз, който не позволява генериране на европейски задължения.

Хилавата увереност на европейските водачи да обвържат еврофинансирането с върховенството на закона също президвика доста рецензии в Европарламента. Резолюцията " показва надълбоко страдание по отношение на обстоятелството, че Европейският съвет доста отслаби напъните на Комисията и Парламента да пазят правилата на правовата страна, главните права и демокрацията в границите на МФР и Европейския инструмент за възобновяване (Next Generation EU); още веднъж удостоверява настояването си да довърши работата си като съзаконодател по механизма, препоръчан от Комисията, за да отбрани бюджета на Европейски Съюз, когато е налице систематична опасност за полезностите, залегнали в член 2 от Договор за Европейския съюз, и когато са застрашени финансовите ползи на Съюза; акцентира, че с цел да бъде ефикасен, този механизъм следва да се задейства с назад квалифицирано болшинство ".

Именно този механизъм би трябвало да размени потвърдилия своята неефективност само че към момента официално настоящ Механизъм за съдействие и инспекция, който от 13 години подлага на мониторинг България и Румъния.

От българските евродепутати се изрекоха единствено двама. Те също разкритикуваха решенията на европейския съвет. Представителят на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки се разпали толкоз, че съпостави разпределението на финансите в Европейски Съюз с времето на комунизма. Според него сега се построява " Федеративна социалистическа Европа ". Андрей Новаков от ГЕРБ бе по-сдържан, само че насочи заканителни думи към евролидерите: " Вашето съглашение на е напълно и Европарламентът ще направи това ", т.е. ще го променив оспорваните браншове.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР