На изборите за Европейски парламент все пак ще има машинно

...
На изборите за Европейски парламент все пак ще има машинно
Коментари Харесай

Окончателно и въпреки жалбата: На евроизборите все пак ще има машинно гласуване

На изборите за Европейски парламент въпреки всичко ще има машинно гласоподаване, откакто Върховният административен съд отхвърли жалбата против решението на Централната изборна комисия (ЦИК) за реализатор на публичната поръчка. По-рано през днешния ден магистратите чуха доводите на двете страни в делото и се произнесоха.
 
Жалбата против решението на Централната изборна комисия идва от една от трите компании , които се състезаваха в публичната поръчка - „ Български машини за гласоподаване “ ЕООД . Тя бе отстранена от процедурата с аргумента, че не дава отговор на техническите условия и параметрите, заложени в самите условия на процедурата.
 
Според шефа й Александър Чобанов, нито една от трите компании не е отговаряла на условията.
 
„ Техническите спецификации не са изпълнени от нито една компания - нито Сиела, нито Лекс, нито са изпълнени от нас. Това се откри на 18 април, а тази дата на никое място не попада в документите за публичната поръчка. Фирма „ Информационно обслужване “, която е направила тези спецификации, е направила по този начин, че те да не могат да бъдат изпълнени за 7 дни, защото те се афишират на 10 април, а на 18 април, съгласно експерта Александър Станев, който е представител на „ Информационно обслужване “ и той е писал тези ужасни механически условия, твърди, че би трябвало да бъдат поставени в машината. Бил Гейтс да пристигна, за тези 7 дни не може да ги вкара в машината “, уточни по-рано в Административния съд пред медиите Чобанов.
 
Ивайло Ивков пък представляваше ползите на ЦИК във Върховния административен съд по делото. По думите му, жалбата е изцяло неоснователна: -->
 
„ Жалбата е неоснователна. Трябва да се отхвърли. А за какво те са пристъпили към обжалване, това е право на всеки индивид в една демократична страна “.
 
Решението пристигна толкоз бързо, защото по закон съдът би трябвало да се произнася по каузи, по отношение на решения на Централната изборна комисия в границите на три дни. Тъй като на следващия ден е неработен, решението бе взето през днешния ден, а то е за отменяне на жалбата.
 
Така машинното гласоподаване ще бъде напълно проведено от „ Сиела “, която има ангажимент съгласно условията на публичната поръчка да обезпечи с изключение на наема на тези 3000 машини, логистичното им напредване до секциите в страната и образованието на хората по места.
 
Решението на Върховния административен съд е дефинитивно. Не предстои на обжалване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР