На Ивановден църквата почита пророка Йоан Кръстител или Йоан Предтеча.

...
На Ивановден църквата почита пророка Йоан Кръстител или Йоан Предтеча.
Коментари Харесай

Етнолог за Ивановден: Водата има чудотворна сила, Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството

На Ивановден църквата уважава пророка Йоан Кръстител или Йоан Предтеча. Това е последният старозаветен оракул, който се ражда някъде към половин година преди самия Исус Христос. Денят е извънредно уважаван при нас българите. Съществува легенда, че Св. Йоан е бил приет като настойник на кумството и побратимството. Това сподели за " Фокус " етнологът Иглика Мишкова. 

По думите ѝ по тази причина в Тракия примерно на този ден има обредно побратимяване на ергени. " Ако има трима другари, които желаят да станат побратими, те се събират поредно в къщата на всеки един от приятелите, това се повтаря надлежно в дома на всеки един от тях, съпроводено е с богата софра. На Ивановден нормално младоженците гостуват на своите кумове, на деверите, носят несъмнено дарове и са богато нагостени ", сподели още Мишкова. 

Тя уточни, че се извършват голям брой традиции, обредни практики, които още веднъж се свързват с визията за чудотворната мощ на кръстената предходния ден вода.

В някои краища това е ден, който се назовава нормално " женски водици ", предният ден е " мъжки водици " и нормално на този ден къпят обредно младоженките или момиченцата, които са се родили през тази година. В други райони пък се къпят изобщо новите младоженци от предходния Ивановден до този Ивановден, и несъмнено имениците, сгодени ергени и моми, като целият тоя ритуал приключва с богати угощения в дома на къпаните, замяна на дарове ", сподели още етнологът.

За трапезата на Ивановден наложително участват специфични обредни хлябове, всички отпиват от чиния с алено вино. Вече постите са завършили, само че по този начин, както против Богоявление обредната софра е постна. В идващите дни към този момент няма сходно условие и всичко това, което е налично, може да бъде поднесено на трапезата ", добави Иглика Мишкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР