На интернет страницата на Уикилийкс бяха публикувани нови документи, доклади

...
На интернет страницата на Уикилийкс бяха публикувани нови документи, доклади
Коментари Харесай

Разсекретени доклади на Уикилийкс вадят скелети от гардероба в Македония

На интернет страницата на Уикилийкс бяха оповестени нови документи, отчети на посолството на Съединени американски щати в Скопие, съгласно които тогавашният македонски договарящ за името Никола Димитров е предпазен източник на информация, съобщи МКД.
За Димитров не е инцидентно, че тази информация, осем години по-късно, се разгласява тъкмо преди приключването на стъпките по Договора от Преспа.
От документите на Уикилийкс може да се заключи, че Никола Димитров, през 2008 година, като македонски договарящ с Гърция за името, постоянно е уведомил представителите на посолството на Съединени американски щати в Македония за хода на договарянията.
Това демонстрират телеграми на американското посолство на Съединени американски щати в Скопие, изпратени в Държавния департамент и Централно разузнавателно управление на САЩ през февруари 2008 година, два месеца преди срещата на върха на НАТО в Букурещ, на която Македония трябваше да стане член на НАТО дружно с Албания и Хърватия.
От тези документи може да се заключи, че Димитров и тогавашният президент на Република Македония Бранко Цървенковски са били изрично срещу осъществяване на референдум във връзка със разногласието за името. Никола Груевски, съгласно информациите на Димитров, бил срещу предлагането за решение на казуса с името на договарящия Матю Нимиц.
За Димитров публикуването на тези документи сега въобще не е инцидентно.
Външният министър се обърна посредством своята Facebook страница във връзка отчетите на Уикилийкс за неговата хипотетична взаимна работа с задгранични служби, написа Плусинфо.
" Публикувани са остарели информации от 2010 година, които фактически удостоверяват, че редовно и поредно съм работил за осъществяване на стратегическите цели – участието в НАТО и Европейски Съюз - и съм контактувал със Съединени американски щати, нашите стратегически сътрудници, във функционалността на реализиране на държавните ползи на Македония.
Същите сътрудници, които през 2004 година, когато бях дипломат във Вашингтон, признаха конституционното име на Република Македония. Фактът, че след цели осем години се злоупотребява с тази информация, с опит за преднамерено персонално дискредитиране, с цел да се навреди на приключването на Договора от Преспа, навръх финала на процеса, демонстрира че зад тези игри са сили, които са срещу реализацията на европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония ", се споделя в отговора на Никола Димтров пои мотив нападките против него
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР