На хиляди хора ще бъде предложен кръвен тест за деменция

...
На хиляди хора ще бъде предложен кръвен тест за деменция
Коментари Харесай

Хиляди хора ще бъдат подложени на кръвни тестове за деменция в Англия

На хиляди хора ще бъде препоръчан кръвен тест за деменция в Обединеното кралство.

Надеждата е, че повече хора ще имат достъп до грижи, поддръжка и нови лекарствени лечения на по-ранен стадий.

Изследването, извършено от Лондонския академични лицей и Оксфордския университет, ще включва към 5000 доброволци.

Петгодишният план ще изследва кръвни проби за заболяването на Алцхаймер и други форми на деменция.

Alzheimer's: Thousands of volunteers to trial blood tests
— BBC Health News (@bbchealth)
Понастоящем към една трета от пациентите с деменция в никакъв случай не получават публична диагноза и остават с безпокойствие и неустановеност по отношение на положението си.
Измамни протеини
Само към 2% от пациентите имат един от " златните общоприети " проби за Алцхаймер - или профилирано PET сканиране на мозъка, или спинална лумбална пункция.

И двете могат да покажат съществуването на лъжливи протеини в мозъка като амилоид и тау, които стартират да се натрупват до 20 години преди появяването на признаците - само че тестванията са скъпи.

Екипът от Оксфорд ще прегледа набор от кръвни проби, които биха могли да бъдат по-евтин и елементарен метод за лекарите да открият ранни признаци на заболяването.

Един кръвен тест ще търси следи от тези протеини в кръвта, с цел да диагностицира заболяването на Алцхаймер, най-често срещаната форма на деменция. Някои проби също ще търсят евентуални биомаркери за съдова и фронтотемпорална деменция и деменция с телца на Lewy.

Изследователите също по този начин ще проучат дали кръвните проби могат да оказват помощ за откриването на тези болести на разнообразни стадии.

Д-р Ванеса Реймонт от Оксфордския университет управлява изследване, което ще набере доброволци от повече от 50 места за изпитване в Обединеното кралство, всички от които са клиники за памет на NHS.

Тя сподели, че макар че няколко кръвни теста за деменция към този момент са посочили обещаващи резултати, те имат ограничавания.

„ Изследванията са склонни да изключват доста възрастни хора, етнически малцинства и хора с други медицински положения, тъй че би трябвало да разберем по какъв начин наподобяват данните в действителния свят, заради което тези планове са толкоз значими. “

Would you want to know if you have Alzheimer's?

Two landmark trials are making it possible for thousands of Brits to get blood tests for dementia.

Would you take one? | | |
— Jeremy Vine On 5 (@JeremyVineOn5)
Екипът на University College London (UCL) ще се концентрира върху най-обещаващия биомаркер за заболяването на Алцхаймер, наименуван p-tau217, който може да демонстрира равнищата на амилоид и тау в мозъка.

Неговият опит ще види дали измерването на p-tau217 в кръвта може да увеличи степента на диагностициране на заболяването на Алцхаймер при хора с ранна деменция, само че също и при тези с леки, само че прогресивни проблеми с паметта.
Достъп до нови лекувания
Джонатан Шот, професор по неврология в UCL, който управлява изследването, сподели: „ Ранната, точна диагноза на заболяването на Алцхаймер към този момент е значима, позволявайки на хората да имат достъп до подобаващи грижи и медикаменти.

„ Ако, както се надяваме, скоро станат налични нови лекувания, които могат да забавят заболяването на Алцхаймер, тогава това ще бъде жизненоважно “ , сподели той.

„ Това ще проправи пътя за обективен и обективен достъп до нови и евентуално изменящи живота лекувания за всички, които могат да се възползват. “

Две лекувания са посочили в опити, че могат да забавят прогресията на ранния етап на Алцхаймер. Лекарите споделят, че изгодите са скромни, само че те съставляват първите медикаменти, „ модифициращи болестта “.

Thousands of Britons who are worried about their memory are set to receive blood tests for dementia, in two landmark trials that doctors hope will revolutionise diagnosis on the NHS ⬇️
— The Times and The Sunday Times (@thetimes)
Д-р Шеона Скейлс, шеф на проучванията в Alzheimer's Research UK, сподели: „ Видяхме големия капацитет, който демонстрират кръвните проби за възстановяване на диагностичния развой за хора и техните близки в други болестни области. “

Тя сподели, че е значимо да се види „ същата стъпкова смяна в деменцията “, което е най-голямото предизвикателство за здравето, пред което е изправено Обединеното кралство.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР