На Големия адронен колейдер потвърдиха слаб сигнал близо до 750

...
На Големия адронен колейдер потвърдиха слаб сигнал близо до 750
Коментари Харесай

Потвърдиха слаб сигнал от разпада на неизвестна частица на колайдера

На Големия адронен колейдер потвърдиха слаб сигнал покрай 750 гигаелектронволта, който може да сочи разпад на тежка незнайна парченце на два гама-фотона. Находката може да свидетелства за, предсказван от разширенията на Стандартния модел.

Това стана известно в хода на директно лъчение на конференцията на уеб страницата на ЦЕРН, извършено от участващите в опита колаборации CMS (Compact Muon Solenoid) и ATLAS (A Toroidal LHC ApparatuS).

CMS и ATLAS са разкрили пик на сигнала на 750 гигаелектронволта. В първия опит локалната статистическа значителност се равнява на 2,6 общоприети отклонения, а световната статистическа значителност – на 1,2 общоприети отклонения.

Във втория случай локалната статистическа значителност е 3,6, а световната статистическа значителност се явява на 1,9 общоприети отклонения.

Необичайният пик съгласно данните на ATLAS.

На конференцията на Големия адронен колайдер учените описаха за първите резултати от опитите след рестартирането на ускорителя.

Във физиката на частиците откритието се счита за осъществено, в случай че статистическата значителност е равна на пет общоприети отклонения (вероятността от неточност е равна на 0,00005 процента). Данните, получени от учените, при положение на удостоверение биха могли да значат съществуването в природата на скаларна парченце (например още един Хигс бозон) с маса към 750 гигаелектронволта и излизане на физиката отвън рамките на Стандартния модел.

Дискусията за вероятните резултати от опитите на ускорителя припомнят разискването от 2011–2012 година преди и след публикуването на предварителните данни за откриването на сходна на бозона на Хигс парченце и потвърждението а данните през 2013 година. Учените се готвят да продължат своите проучвания и да уточнят получените данни.

По-рано беше обявено за откриването на следи от парченце с маса 700 гигаелектронволта. Откриването на Хигс бозанан и потвърждението на Стандартния модел беше основна цел на първия стадий от опитите на ускорителя. Задачата на втория стадий е търсене на нова физика (по-конкретно спомагателни бозони на Хигс, суперсиметрични частици и демонстрация на скрити измерения).

Lenta.ru

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР