На годишния конгрес на БСБСПА бяха обсъдени редица важни точки

...
На годишния конгрес на БСБСПА бяха обсъдени редица важни точки
Коментари Харесай

Българският съюз по балнеология и СПА туризъм отличи д-р Светла Шопова с приз СПА мениджър на годината 2018

На годишния конгрес на БСБСПА бяха разисквани редица значими точки в това число предложение за въвеждане на наложителни здравни ваучери

Д-р Светла Шопова бе отличена с премия " СПА управител на годината " на годишния конгрес на Българският съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА). Тя ръководи СПА център " 6th Sense " на Гранд Хотел и СПА Приморец от осем години.

" За мен е чест да получа този приз от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм “ – сподели на церемонията по награждаването доктор Шопова. " Искам да споделя нещо с вас. Преди осем години притежателите на Гранд Хотел и СПА Приморец ми гласоподаваха безгранично доверие. Подкрепяха ме и с екипа, с който работя там, дръзвам да настоявам, че изградихме един обект, който заема почтено своето място на европейската СПА карта. Също по този начин желая да споделя пред вас, че като теоретичен служащ - помощник в университет " Асен Златаров ", Бургас аз приготвям фрагменти за нашия бизнес, за нашия бранш и тържествено давам обещание, че ще дам всичко от себе си, ще споделя своят опит с тези младежи, тъй като те са нашето бъдеще “ – приключи доктор Шопова прочувствено изявлението си.

Наградата е единственият самостоятелен личен приз на БСБСПА. Доктор Шопова разгласи, че я приема освен като персонално отличие, а като оценка за качеството, което СПА център " 6th Sense " предлага. В звук с обсъжданите тематики и показани на конгреса продуктови линии, тя анонсира идното въвеждане на достоверни български продуктови серии с обичайни родни артикули като вино, розово масло и кисело мляко в СПА менюто на ръководеният от нея център " 6th Sense ".  

Призът " СПА управител на годината “ бе връчен на V-тия годишен конгрес на БСБСПА, който се организира на 26 и 27 септември в Гоце Делчев и Огняново. Събитието бе под надпис " България – водач в здравния туризъм на Балканите. Четири сезона медикъл/спа, таласо, спа и уелнес туризъм ". Партньори на самодейността са Министерството на туризма и общините Гоце Делчев и Гърмен.

Форумът бе открит публично от Председателят на БСБСПА Сийка Кацарова, зам.-министър на туризма Ирена Георгиева, Президентът на Европейската СПА асоциация Тиери Дюбоа, зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, кметът на община Гърмен Минка Капитанова и кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

Обсъдени бяха многочислени точки, измежду които позиционирането на България на интернационалните здравни пазари, разбори и оценки на туризма водолечение по поречието на р. Места, значение на транснационалните партньорства и благоприятни условия за интернационална туристическа търговия и други.

Особено значим акцент, които би имал отражение върху заетите на пазара на труда българи, бе показан от Председателят на Контролния съвет на съдружие Национален ръб по туризъм доцент доктор Румен Драганов. Той презентира пред аудиторията предлагането на туристическия бизнес, работодателите да дават на чиновниците ваучери за здраве. Идеята е те да са на правилото на предоставяните все още ваучери за храна, които по последни данни възлизат на 260 млн. лв. годишно. Искането е цената на ваучерите за здраве да е сходна. Предвижда се оптималната им стойност да е 60 лв. или общо 720 лв. на година. Сумата работещите ще могат да разходват в някои от 113-те лицензирани СПА, уелнес и балнео центрове у нас. Това би било доста мощна стъпка в посока възстановяване и предварителна защита на здравето, както и дейности за справяне с демографския проблем. Друго преимущество е фактът, че ваучерите няма да се таксуват. Така, работодателите ще употребяват данъчни облекчения, а чиновниците ще могат да се погрижат за здравето си. Идеята е в ход от 10 години в Унгария, като там е довела до 200% растеж на локалните туристи. От началото на 2018 ваучерите за здраве са въведени и в Румъния, като растежът на същия индикатор към този момент е 15%. Проектът включва и концепцията за надграждане на СПА центровете в учебни заведения за здраве, където хората и да се учат по какъв начин да се грижат по-добре за себе си след завръщането си вкъщи в края на престоя си.

Чуждестранните лектори и посетители на конгреса на БСБСПА са споделили отлични мнения от страната ни и изискванията за СПА, медикъл, таласо и уелнес туризъм. Препоръката им е за разширение, надграждане и възстановяване на промотирането на наличните запаси с оглед привличане на по-широка аудитория от други страни. Като образец в тази посока може да се уточни, че страната ни е втора по термални извори в Европа, след Исландия. Това са особености, които следва да бъдат създадени, с цел да заеме България полагащото ѝ се място измежду най-хубавите СПА, медикъл и уелнес дестинации на европейската карта.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР