На гарата ни наблъскаха в един товарен вагон за добитък.

...
На гарата ни наблъскаха в един товарен вагон за добитък.
Коментари Харесай

В съветския ГУЛАГ: трагичната съдба на 70 000 румънци

" На гарата ни наблъскаха в един товарен вагон за добитък. На дървените скари, върху които лежахме, нямаше нищо, по тази причина постилахме облеклата си от горната страна ". Тези думи съпровождат фотоизложбата " Заповед 7161. Свидетелства на очевидци за една депортация ", показана в Румънския културен институт в Берлин. Около 70 000 етнически германци са депортирани от Румъния в Съюз на съветските социалистически републики при започване на 1945 година. С насилствения си труд те е трябвало да допринесат за възобновяване на Съветския съюз. В интервала 2012-2015 година люксембургският фотограф Марк Шрьодер среща и снима 40 оживели. Изложбата е детайл от образната памет за една съвсем непозната в Германия глава от следвоенната история на Европа.

Колективна памет

Януари 1945, четири месеца откакто Румъния се отхвърля от съюза с Хитлер и застава на страната на Съюзниците, румънското държавно управление удовлетворява настояването на Сталин да бъдат депортирани в Съюз на съветските социалистически републики етническите германци. Обвинението против тях е, че са помагали на нацистите и носят виновност за военни закононарушения.

Искането за депортация визира всички трудоспособни мъже на възраст сред 17 и 45 години и всички дами сред 18 и 30 години. Изселването им става по проект, координиран сред румънското държавно управление и руските управляващи. Много от депортираните умират в Съюз на съветските социалистически републики вследствие на тежките условия на труд, ниските температури и глада. Оцелелите са пуснати на независимост през 1949 година.

Изложбата в Берлин демонстрира част от документалния план на фотографа. Тя съдържа чернобели фотоси и портрети, както и истории за травматичните прекарвания в руските писания лагери. Снимките и спомените на оживелите пресъздават историята на една огромна покруса.

" Голямата част от хората вероятно са ми разказали даже повече, в сравнение с личните си фамилии. Мисля си, че сходни трагични прекарвания рядко се разискват в фамилията. Хората са претърпели невероятни премеждия, неизлечими контузии, невъобразими неща ", споделя фотографът.

" Свекърва ми сподели, че би трябвало да отида, тъй като другояче ще вземат нея ": една от жертвите на депортацията, чиято история е разказана в изложбата, е била бременна, когато я откарват. В руския лагер бебето ѝ умира. Там тя стартира да се грижи за новороденото дете на друга жена, която не го желала. Така ѝ се разкрила опция да се върне в Румъния, тъй като майки с кърмачета били пускани назад. По пътя обаче умряло и второто бебе.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР