На фона на заплахата, отправена от руския монополист Газпром, лидерите

...
На фона на заплахата, отправена от руския монополист Газпром, лидерите
Коментари Харесай

ЕС обсъжда таван за цените на газа, Русия заплаши с пълно спиране

На фона на опасността, отправена от съветския монополист " Газпром ", водачите на Европейския съюз тази седмица ще изследват редица разновидности за таван на цените на газа, оповестява Ройтерс, като цитира нов план на заключителна декларация за срещата на върха на 20 и 21 октомври.

Вчера шефът на " Газпром " Алексей Милер заплаши, че Русия тотално ще спре газа за Европа, в случай че бъде натрапен таван на цените. Но 27-те страни от Европейски Съюз от седмици не съумяват да се спогодят дали и по какъв начин да слагат подобен таван, като част от напъните за усмиряване на растящите цени на силата, до момента в който Европа се доближава до зима с нищожни доставки на съветски газ, рецесия в цената на живота и допустима криза.
-->
Цените на газа се покачиха, откакто Русия понижи доставките към Европа след нахлуването си в Украйна и налагането на западни наказания. Това накара множеството страни от Европейски Съюз да призоват за таван на цената на газа, макар че имат несъгласия за метода на използването му.

Някои страни, в това число Германия, най-големият газов пазар в Европа, остават срещу. Те настояват, че ограничението на цените може да докара до повишение на търсенето на газ или да накара страните да се борят да привлекат доставки от международните пазари.

Очаква се Европейската комисия да предложи енергийни ограничения за справяне с рецесията във вторник, преди срещата на водачите. Няколко страни, които поддържат ограничението на газа, са загрижени, че Комисията няма да предложи за разглеждане техните разновидности, сподели посланик от Европейски Съюз.

" Нетърпението на страните членки нараства ", сподели той, като посочи, че в отговор е било решено всички препоръчани разновидности да бъдат на масата. " Това е метод за оказване на напън върху Комисията да излезе с допустимо най-конкретните оферти. "

Последните проектозаключения демонстрираха, че водачите ще се съгласят да " проучат краткотраен динамичен ценови кулоар " за природния газ, до момента в който не бъде въведен различен стандарт за цената на газа в Европейски Съюз. Белгия, Гърция, Италия и Полша желаят ценови кулоар за покупко-продажби на едро, което би означавало ценови диапазон с централна стойност под пазарната цена.

В плана се споделя, че водачите ще " проучат и краткотрайна рамка на Европейски Съюз за ограничение на цената на газа при производството на електрическа енергия на равнище, което оказва помощ да се понижат цените на електрическата енергия, без да се стига до изцяло увеличено ползване на газ ".

Според дипломати е допустимо да се стигне до консенсус по отношение на ограничението на цената на газа, употребен за произвеждане на електрическа енергия, прочут като " иберийския модел " по прилика със скица, приложена от Испания и Португалия през юни. Някои обаче се тормозят, че това може да увеличи търсенето на газ в Европейски Съюз.

Анонимният източник акцентира, че съществуването на няколко разновидността в проектозаключенията за срещата на върха не значи, че ще бъде реализирано единодушие по някои от тях или всички. Целта е единствено да се подсигурява, че нито едно препоръчано решение няма да бъде отхвърлено преди срещата на водачите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР