На фона на разрастването на ядрената криза със Северна Корея

...
На фона на разрастването на ядрената криза със Северна Корея
Коментари Харесай

51 държави подписаха договор на ООН за забрана на ядреното оръжие


На фона на разрастването на нуклеарната рецесия със Северна Корея 51 страни подписаха контракт на Организация на обединените нации, който не разрешава притежанието на нуклеарно оръжие в международен мащаб.

Споразумението беше признато от 122 страни в Организация на обединените нации през юли след договаряния, водени от Австрия, Бразилия, Мексико, Южна Африка и Нова Зеландия. Нито една от деветте страни, притежаващи нуклеарен боеприпас – Съединени американски щати, Русия, Англия, Китай, Франция, Индия, Пакистан, Северна Корея и Израел, не взе участие в разискванията.

След формалното сключване по време на Общото заседание на Организация на обединените нации генералният секретар на организацията Антониу Гутериш приветства съглашението като първия многостранен контракт за разоръжаване от над две десетилетия насам.

Въпреки това НАТО, в чийто състав влизат три от страните с нуклеарно оръжие, разкритикува контракта, определяйки го като непроизводителен и евентуална причина за основаване на разделяне.

„ Забраната за нуклеарни оръжия посредством контракт, който не включва нито една страна, която действително има нуклеарно оръжие, не е ефикасна, няма да понижи нуклеарния боеприпас в международен мащаб и няма да укрепи сигурността на никоя страна, нито интернационалния мир и непоклатимост “, показват от Алианса.

Официално съглашението ще влезе в действие, откакто 50-те страни го ратифицират – развой, който може да отнеме месеци и даже години. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР