На фона на протест на ВМРО пред сградата на Съдебната

...
На фона на протест на ВМРО пред сградата на Съдебната
Коментари Харесай

На фона на протест съдът заседава за съдбата на Джок Полфрийман

На фона на митинг на Вътрешна македонска революционна организация пред постройката на Съдебната палата, Върховният касационен съд (ВКС) даде ход на делото по настояването на основния прокуро Сотир Цацаров за обновяване на производството за предварителното освобождение на австралиеца Джок Полфрийман и връщането му в пандиза.

Съдебният състав изслуша прокуратурата, както и тезата на отбраната и до два месеца би трябвало да се произнесе дали да възобнови производството или да остави настояването на Цацаров без разглеждане.

Самият Джок Полфрийман не пристигна в правосъдната палата, а бранителят му Калин Ангелов изясни пред публицисти, че клиентът му споделил: " Аз съм уверен левичар, само че не обичам националния съд ". Родителите на убития Андей Монов също не участваха в залата, въпреки че споделят настояването на основния прокурор.

" Вие можете ли да очаквате при такова искане и при толкоз доста камери и медии нещо друго, с изключение на национален съд? Който и правосъден състав да се беше произнесъл и да бе освободил предварително Полфрийман, щеше да се случи същото ", уверен е юрист Калин Ангелов.

Делото стартира по искане на основния прокурор за обновяване и преразглеждане на решението на Софийския апелативен съд (САС) да освободи предварително Полфрийман, откакто е излежал близо 12 година от 20-годишната присъда за убийството на студента Андрей Монов.

Първоначално съвещанието бе планувано за 23 октомври, само че поради огромния публичен интерес по проблема Върховният касационен съд реши да заседава през днешния ден.

Един от главните причини на основния прокурор, предпазен през днешния ден в правосъдната зала от прокурор от Върховната касационна прокуратура, е, че правосъдният състав, взел решението за предварително освобождение, е противозаконен. Причината е, че ръководителят му Калин Калпакчиев е имал взаимоотношения с Българския хелзинкски комитет (БХК), а ръководителят на организацията Красимир Кънев е дал позитивно мнение за освобождението на Полфрийман.

Освен това основният прокурор възразява, че САС се е произнесъл с " определение ", а не с " решение ", което съгласно прокуратурата е значително нарушаване на поцесуалните правила.

" Аз съм бранител на Джок Полфрийман, а не БХК. Вие сте изправени пред тежко решение – да спазите закона. Решението е тежко поради медийната нервност и общественото оскърбление, на което бяха подложени вашите сътрудници от САС - тъй като съблюдаваха закона. Висш съдебен съвет, изплашен от протичащото се, не отбрани правосъдния състав. Вие ще се изправите пред упоритостите на основния прокурор ", съобщи юрист Ангелов пред магистратите от Върховен касационен съд Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова.

" Това е извънредно просто и обикновено дело. Искането на основния прокурор е неприемливо. За определенията по частни тъжби в никакъв случай не е имало спор ", съобщи бранителят и цитира други каузи и правосъдна процедура, в които Върховен касационен съд в никакъв случай не се е произнасял по различен метод, защото сходно искане за обновяване е неприемливо. Освен това съгласно тезата на отбраната, досега съдилища в цялата страна са се произнасяли по сходни проблеми с " избрания ", а не с " решения ".

" Да се каже, че всички апелативни съдилища, всички сформира и всички съдии са бъркали, а една неочаквана хрумка на прокуратурата е вярна - това е робия. Ако възприемете жалбата на основния прокурор, на следващия ден всеки лишен от независимост, на който е било отказано условно предварително освобождение с " определение ", а не с " решение " ще изиска обновяване. Ще настъпи юридически безпорядък ", уверен е юристът на Полфрийман.

По думите му, всичко това се прави, с цел да може да бъде осъден един състав на Софийския апелативен съд поради това, че е приложил закона.

 Заседанието по делото протече при засилен медиен интерес, а в залата участваха и австралийски публицисти и общественици, които наблюдават проблема с Полфрийман. На фотографията юрист Калин Ангелов на излизане от правосъдната зала.
© Велко Ангелов

Заседанието по делото протече при засилен медиен интерес, а в залата участваха и австралийски публицисти и общественици, които наблюдават проблема с Полфрийман. На фотографията юрист Калин Ангелов на излизане от правосъдната зала.

" Оставете настояването без разглеждане и считам, че вашата съвест ще бъде чиста. Ако допуснете разглеждане всъщност, апелирам да го оставите без почитание като безпричинно ", прикани бранителят.

По думите му, в настояването на прокуратурата не са посочени обстоятелства каква би могла да е заинтересоваността на съдиите да освободят Полфрийман, нито пък са посочени справедливи данни за неприемливо користолюбие на съдиите.

" Крайното мнение на самата администрация е неубедително, тъй като самата тя не показва какво още би трябвало да работи с него и да реализира. Остава значително от присъдата му, само че това не е причина. Ако в този момент върнете делото, всеки арбитър ще запомни добре, че не би трябвало да освобождава Полфрийман ", съобщи още Калин Ангелов.

Заседанието по делото протече при засилен медиен интерес, а в залата участваха и австралийски публицисти и общественици, които наблюдават проблема с Полфрийман. На фотографията юрист Калин Ангелов на излизане от правосъдната зала.

Миналата седмица въпросът дефинитивно се заплете и поради няколко редом течащи процедури, които провокираха комплициране и оставиха висящи въпросите дали австралийският жител Полфрийман има настояща възбрана за овакантяване на страната, има ли правно съображение да е арестуван в центъра в Бусманци и може ли да си тръгне от България.

Според бранителя му, нито една от възбраните за овакантяване на страната към този момент не е годна. Има годна заповед за експулсиране и Полфрийман се е съгласил непринудено да бъде експулсиран, изясни юрист Ангелов.

С решение на Софийския апелативен съд на 19 септември Полфрийман беше предварително освободен от пандиза, откакто излежа съвсем 12 от наложената му присъда от 20 години затвор за убийството на Андрей Монов.

Развитието по този проблем докара до невиждана офанзива към правосъдния състав, отекна и в Народното събрание и стана мотив за митинги и разделяне в обществото. Тримата членове на правосъдния състав излязоха с обществено пояснение за какво са решили да освободят Полфрийман предварително от пандиза.

Видеокадри от делото за убийството бяха оповестени в Youtube и върнаха на дневен ред и въпросите за виновността на австралиеца, както и за събитията от нощта на случая през декември 2007 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Казусът "Полфрийман " (49)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР