На фона на протест на ВМРО пред сградата на Съдебната

На фона на протест на ВМРО пред сградата на Съдебната ...

На фона на протест съдът заседава за съдбата на Джок Полфрийман.На фона на протест на ВМРО пред сградата на Съдебната палата, Върховният касационен съд (ВКС) даде ход на делото по искането на главния прокуро Сотир Цацаров за възобновяване на производството за предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман и връщането му в затвора.

Съдебният състав изслуша прокуратурата, както и тезата на защитата и до два месеца трябва да се произнесе дали да възобнови производството или да остави искането на Цацаров без разглеждане.

Самият Джок Полфрийман не дойде в съдебната палата, а защитникът му Калин Ангелов обясни пред журналисти, че клиентът му казал: "Аз съм убеден левичар, но не обичам народния съд". Родителите на убития Андей Монов също не присъстваха в залата, макар че споделят искането на главния прокурор.

"Вие можете ли да очаквате при такова искане и при толкова много камери и медии нещо друго, освен народен съд? Който и съдебен състав да се беше произнесъл и да бе освободил предсрочно Полфрийман, щеше да се случи същото", убеден е адвокат Калин Ангелов.

Делото започна по искане на главния прокурор за възобновяване и преразглеждане на решението на Софийския апелативен съд (САС) да освободи предсрочно Полфрийман, след като е излежал близо 12 г. от 20-годишната присъда за убийството на студента Андрей Монов.

Първоначално заседанието бе насрочено за 23 октомври, но заради големия обществен интерес по казуса Върховният касационен съд реши да заседава днес.

Един от основните аргументи на главния прокурор, защитен днес в съдебната зала от прокурор от Върховната касационна прокуратура, е, че съдебният състав, взел решението за предсрочно освобождаване, е незаконен. Причината е, че председателят му Калин Калпакчиев е имал взаимоотношения с Българския хелзинкски комитет (БХК), а председателят на организацията Красимир Кънев е дал положително становище за освобождаването на Полфрийман.

Освен това главният прокурор възразява, че САС се е произнесъл с "определение", а не с "решение", което според прокуратурата е съществено нарушение на поцесуалните правила.

"Аз съм защитник на Джок Полфрийман, а не БХК. Вие сте изправени пред тежко решение – да спазите закона. Решението е тежко заради медийната истерия и публичното унижение, на което бяха подложени вашите колеги от САС - защото спазиха закона. ВСС, уплашен от случващото се, не защити съдебния състав. Вие ще се изправите пред амбициите на главния прокурор", заяви адвокат Ангелов пред магистратите от ВКС Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова.

"Това е изключително просто и елементарно дело. Искането на главния прокурор е недопустимо. За определенията по частни жалби никога не е имало спор", заяви защитникът и цитира други дела и съдебна практика, в които ВКС никога не се е произнасял по друг начин, тъй като подобно искане за възобновяване е недопустимо. Освен това според тезата на защитата, до момента съдилища в цялата страна са се произнасяли по сходни казуси с "определения", а не с "решения".

"Да се каже, че всички апелативни съдилища, всички състави и всички съдии са грешали, а една внезапна хрумка на прокуратурата е правилна - това е тирания. Ако възприемете жалбата на главния прокурор, утре всеки лишен от свобода, на когото е било отказано условно предсрочно освобождаване с "определение", а не с "решение" ще поиска възобновяване. Ще настъпи правен хаос", убеден е адвокатът на Полфрийман.

По думите му, всичко това се прави, за да може да бъде наказан един състав на Софийския апелативен съд заради това, че е приложил закона.

Заседанието по делото протече при засилен медиен интерес, а в залата присъстваха и австралийски журналисти и общественици, които следят казуса с Полфрийман. На снимката адвокат Калин Ангелов на излизане от съдебната зала.
© Велко Ангелов

Заседанието по делото протече при засилен медиен интерес, а в залата присъстваха и австралийски журналисти и общественици, които следят казуса с Полфрийман. На снимката адвокат Калин Ангелов на излизане от съдебната зала.

"Оставете искането без разглеждане и смятам, че вашата съвест ще бъде чиста. Ако допуснете разглеждане по същество, моля да го оставите без уважение като неоснователно", призова защитникът.

По думите му, в искането на прокуратурата не са посочени факти каква би могла да е заинтересоваността на съдиите да освободят Полфрийман, нито пък са посочени обективни данни за недопустимо пристрастие на съдиите.

"Крайното становище на самата администрация е неубедително, защото самата тя не посочва какво още трябва да работи с него и да постигне. Остава немалко от присъдата му, но това не е причина. Ако сега върнете делото, всеки съдия ще запомни добре, че не трябва да освобождава Полфрийман", заяви още Калин Ангелов.

Заседанието по делото протече при засилен медиен интерес, а в залата присъстваха и австралийски журналисти и общественици, които следят казуса с Полфрийман. На снимката адвокат Калин Ангелов на излизане от съдебната зала.

Миналата седмица казусът окончателно се заплете и заради няколко паралелно течащи процедури, които предизвикаха объркване и оставиха висящи въпросите дали австралийският гражданин Полфрийман има действаща забрана за напускане на страната, има ли правно основание да е задържан в центъра в Бусманци и може ли да си тръгне от България.

Според защитника му, нито една от забраните за напускане на страната вече не е валидна. Има валидна заповед за експулсиране и Полфрийман се е съгласил доброволно да бъде експулсиран, обясни адвокат Ангелов.

С решение на Софийския апелативен съд на 19 септември Полфрийман беше предсрочно освободен от затвора, след като излежа почти 12 от наложената му присъда от 20 години затвор за убийството на Андрей Монов.

Развитието по този казус доведе до безпрецедентна атака към съдебния състав, отекна и в парламента и стана повод за протести и разделение в обществото. Тримата членове на съдебния състав излязоха с публично обяснение защо са решили да освободят Полфрийман предсрочно от затвора.

Видеокадри от делото за убийството бяха публикувани в Youtube и върнаха на дневен ред и въпросите за вината на австралиеца, както и за обстоятелствата от нощта на инцидента през декември 2007 г.

Всичко, което трябва да знаете за:Казусът "Полфрийман" (49)

Източник: dnevnik.bg