На фона на нахлуването на талибаните в Кабул и поетапното

...
На фона на нахлуването на талибаните в Кабул и поетапното
Коментари Харесай

Какво означава режимът на талибаните за афганистанските жени |

На фона на нахлуването на талибаните в Кабул и поетапното завладяване на основни градове в Афганистан, предхождано от изтеглянето на войските на Съединени американски щати и НАТО и последвалите опити на афганистанците да изоставен страната, казусът с правата на дамите остана някак в периферията на медийното отразяване.

Темата обаче е значима, тъй като равните права за афганистанските дами е най-голямата смяна, случила се през последните 20 години. С поемането на властта обаче талибаните дават обещание промени, които дефинитивно биха обрекли дамите да живеят без право на обучение и работа, промени, които биха се трансформирали в причина за гибелта и побоите над редица образовани дами. 

Нещо повече, множеството от тези дами ще бъдат принудени да живеят в  този Афганистан на талибаните, до момента в който мъжете търсят метод да избягат. (Както видяхме от фрагментите от, множеството от хората, обезверено търсещи метод да се качат на излитащите самолети, са мъже.)

ویدیو - هجوم مردم به سوی یک هواپیمای نیروهای امریکایی در میدان هوایی کابل
— TOLOnews (@TOLOnews)
Историята се повтаря

В началото на юли група талибани нахлува в офисите на " Azizi Bank " в Кандахар, офиси, в които работят и девет дами, на които им е подредено да се приберат у дома.

Ескортирани до домовете си от талибаните, те научават, че не им е позволено да се върнат на работните си места. Позициите им пък биха могли да заемат техни родственици мъже - даже и те да нямат нужните познания и умения. Подобно предложение са получили три дами, удостоверили пред Al Jazeera.

Нур Хатера, 43-годишна жена работила в счетоводния отдел на банката, разяснява пред Ройтерс, че сама е научила британски, както и да работи на компютър, а в този момент би трябвало да търси позиция, на която да работи единствено с дами.

Подобни случаи има и в банкови клонове в Херат, където след нахлуването на талибаните три дами са били принудени да изоставен работа, а техни близки родственици от мъжки пол са ги заместили. Освен това дамите са били принудени да закрият лицата си, пише Al Jazeera.

След влизането на талибаните в Кабул пък стартира боядисване на рекламни пана, изобразяващи дами.

Will Afghanistan become a country without face again?
Gatekeeper of a beauty salon in of Kabul brushes paint on poster showing a woman. In 90s, photos of any living thing were banned. Posters & calendars depicted landscapes and mosque. Photo for passports, ID exception.
— Nangyalai Tanai (@Nangyalai_N)
Какво дават обещание талибаните?

Случаи като този могат да се поясняват като ранен знак, че правата, които  афганистанските дами завоюваха през последните 20 години, могат да бъдат анулирани. 

Талибаните отхвърлят да имат сходни планове, само че техни публични представители няколко пъти обявиха, че промените в страната ще стартират едвам откакто се изтеглят чужденците.

Въпреки това бунтовниците дават обещание, че момчета и девойки ще имат право на обучение. Засега.

Жител на Кабул сподели пред " Дойче веле ", че макар че талибаните са поели контрола над столицата, все още животът не се е трансформирал, както и че и момчета, и девойки имат право да вървят на учебно заведение.

По време на договарянията сред талибаните и държавното управление през последните години, бунтовниците обещаваха равни права за дамите, само че в сходство с " ислямската система ".

Какво се промени през последните 20 години?

Защо афганистанците бягат,, за какво се задава нова бежанска вълна?

Отговорът на този въпрос е един - афганистанците " помнят ръководството на талибаните ", както споделя пред " Дойче веле " гражданин на столицата. А по какъв начин изглеждаше това ръководство за афганистанските дами?

Задължителни бурки, без право на работа и обучение, със наложителен компаньон от мъжки пол за всяко излизане. За нарушителите - оскърбление, обществен побой от религиозната полиция. С други думи - приемане на най-консервативната интерпретация на Шариата и подмяна на светския закон с набожен.

Жените страдат най-вече

В началото на мирните договаряния сред режима и бунтовниците предходната година и последвалата първа вълна на офанзиви, първите жертви на талибаните бяха работещите афганистански дами. 

Тогава се оповестява се за редица случаи на убити медици, публицисти, съдии и юристи, всички от които дами. Причините - незабулено лице, липса на мъж компаньон... все правила, присъщи за най-крайния Шариат.

На фона на завземането на страната от талибаните образовани афганистански дами излязоха с апел за помощ.

" Жените и децата страдат най-вече. Светът би трябвало да ни разбере и да ни помогне ", настояват те.

В " Туитър " пък се появи обява, която най-точно разказва обстановката в този момент.

" С рухването на всеки град, се разрушават човешките тела, срутват се мечтите, срутва се историята и бъдещето, срутва на изкуството и културата, разрушава се животът и хубостта, нашият свят се разрушава ", написа Рада Акбар.

with every city collapsing, human bodies collapse, dreams collapse, history and future collapse, art and culture collapse, life and beauty collapse, our world collapse. someone please stop this.????
— Rada Akbar (@RADAAKBAR)
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР