На фона на изявленията на Владимир Путин, че руските власти

...
На фона на изявленията на Владимир Путин, че руските власти
Коментари Харесай

Политически бежанци: Поддръжник на Навални и семейството му намират убежище у нас

На фона на изказванията на Владимир Путин, че съветските управляващи не стоят зад отравянето на опозиционера Алексей Навални, у нас съветски жители получават политическо леговище.

Ивайло Везенков ни среща с един от поддръжниците на опозиционера, който намира избавление у нас, до момента в който е преследван в родината си.
Снимка: bTV

Евгений Чупов, брачната половинка му и четирите им деца идват на отмора в България, само че остават като бежанци. Те са измежду първите руснаци, на които страната ни дава политическо леговище.

„ Не просто подкрепях Навални, само че имах свое гражданско придвижване в квартала “, споделя той, а брачната половинка му Екатерина Чупова прибавя, че в един миг схващат, че за тях ще бъде рисково да се върнат в Русия.

В родината си Евгений е арестуван няколко пъти, за последно това се е случило два дни преди да дойде в България преди две годнии. Разказва, че в пандиза е обичай. Сдружението му се борело за безвъзмездни паркоместа в квартала. Бил е упрекван в образуване на митинги и разпределяне на пропагандни материали.

Раздавал е към 500 от вестниците на Навални за седмица.

„ Нашата страна има огромен опит с репресиите и се надявах, че хората имат памет и няма да разрешат на управляващите да работят по този начин “, съобщи Екатерина.
Снимка: bTV

Според отчета на европарламента за връзките Европейски Съюз – Русия Москва репресира политическата съпротива и нападна бранители на правата на индивида.

Битката им за леговище у нас обаче не е била лека. Получават отвод от Държавната организация за бежанците на първата си молба за статут. Следва обжалване пред съда. В последна сметка делото е прекъснато, тъй като организацията отдръпва своя отвод. Така Евгений и фамилията му остават законно в България.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР