На фона на глобалните предупреждения за изчезването на пчелите и

...
На фона на глобалните предупреждения за изчезването на пчелите и
Коментари Харесай

Масова смърт на пчели във Врачанско - подозират пръскане с нерегламентирани пестициди

На фона на световните предизвестия за изгубването на пчелите и пагубните последствия за хората и екосистемите, стопани на кошери от региона на Враца алармират за всеобща гибел на пчели.

Пчеларите упрекват за всеобщия мор обработката с химикали на огромни обработваеми региони покрай пчелините.

Стотици мъртви пчелни фамилии намират към този момент пети ден стопаните във врачанските села Нивянин и Буковец.

" Обиколихме всички пчелини и на всички места беше едно и също ситуацията, пчелите лазеха по земята, агонизираха, умираха с изплезени хоботчета, симптом на натравяне. Това е ситуацията, пет дни мор ", съобщи Николай Христов, кмет на село Нивянин.

" Причината съгласно мен е пръскането с нерегламентирани пестициди по земеделските култури, само че резултатът е забележим по пчелите. След като премине през облака, който е пръскан внася го в кошера, в случай че успее да стигне до него или всеобщо измират ", разяснява Илия Илиев, пчелар.

" Всяка година все по-силни препарати, все по-неконтролирано напръскване ", сподели още Добромира Гецковска, пчелар.

Регистрираните пчелини са оповестени на уеб страницата на Държавен фонд " Земеделие " и при идно напръскване на селскостопанските култури, земеделците са длъжни да уведомят пчеларите.

До този миг обаче такова предизвестие няма в двете обитаеми места. Пчеларите упорстват за работещи институции в бранша и надзор на въздушното напръскване по селскостопанските култури.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР