На фона на битката за Донбас все по-често се говори

...
На фона на битката за Донбас все по-често се говори
Коментари Харесай

Украински офицер на фронта: Руснаците не спират огъня. Не можем да подадем глави от землянките

На фона на борбата за Донбас все по-често се приказва за подготовка на украинско нахлуване по направлението Николаев-Херсон, както и за освобождението на Херсон в близко бъдеще.

Украинското издание " Страна " беседва за обстановката на фронта с офицер от украинските въоръжени сили, чието поделение заема позиции сред Николаев и Херсон.

Ето какво споделя военният:

" В момента стоим зад Николаев. Това, което не престават да настояват, че настъплението е на път да стартира или даже е почнало, меко казано, няма никаква основа в действителността.

Реалността е друга.

Съотношение на силите

Руснаците са съсредоточили в нашия бранш на фронта войски, които са доста по-многобройни от нашите. Както във връзка с броя на персоналния състав, по този начин и изключително във връзка с броя на артилерийските установки, танковете и друга техника. Нещо повече - в някои сектори нашите войски се отдръпнаха обратно. На дребни дистанции - до 10 километра. На езика на военните това се назовава " равнене на фронта ".

Всеки ден позициите ни са подложени на непрестанен обстрел и има дни, в които е невероятно да се излезе на повърхността. Седим в изби и землянки по 24 часа дневно, толкоз компактен е огънят.

В същото време руснаците не стрелят прицелно, а " инцидентно " - просто обстрелват избрани зони. Но това не ни улеснява - без значение от това имаме загуби. И то съществени. Има по към пет до 10 починали и ранени в нашето подразделени всеки ден, в разнообразни пропорции. В взаимозависимост от мястото на обстрела.

Войната с дронове

Руснаците имат доста дронове - техните " Орлани " летят съвсем непрекъснато. Навремето техните дронове бяха осмивани в интернет, като че ли са направени от говна и пръчки. Не знам от какво са направени, само че те си правят работата. Ако над позициите се появи " Орлан ", това значи, че скоро ще има обстрел и би трябвало да се скрием.

Често срещан проблем на ВСУ на Херсонското направление е сигурността на връзките и ранното разкриване на самолети и ракети.

Радарните ни станции са надълбоко в тила, не стигат дотук. Така че на процедура сме беззащитни против дребните и преносими дронове и ракетния острел.

Откриването на такива цели тук става по следния метод - слагаме наблюдаващи с добър слух и зрение, с бинокли. И те просто дефинират на слух и наблюдавайки дали идва " Орлан " или стартира обстрел - по свистенето на снарядите или ракетите. Руският артилерийски обстрел като цяло може да бъде засечен единствено няколко минути преди идването на снарядите. И съвсем няма отговор на артилерийския огън от наша страна.

Съветска и западна артилерия

Руснаците имат изключително огромно преимущество във връзка с количеството артилерия на километър от позициите. Разполагат с доста самоходни гаубици и реактивни системи за залпов огън. Срещу едно наше оръдие има 10 техни.

На нашия сектор от фронта на практика няма западни артилерийски системи. На други има, само че не са доста. Броят им също е по-малък от този на руснаците. При това те непрекъснато се местят по фронтовата линия - с цел да се избегне контрабатарейният огън на руснаците и да се поправя обстановката в най-проблемните места.

Сражаваме се със руски оръжия, които са останали от времето на Съюз на съветските социалистически републики. Но и руската артилерия е пагубно незадоволителна спрямо руснаците, които разполагат с доста повече оръдия и муниции.

Като цяло Херсонското направление в този момент е напълно в позиционна война, като и двете страни се окопават все по-дълбоко в земята и няма маневрени пробиви или офанзиви, най-малко в нашия сектор на фронта.

Разстоянието сред траншеите е друго. На места е към 800 метра, а има и сектори с до 4 километра. Но съвсем няма близки боеве - сред окопите е степ. Няма къде да се скриеш. Всяко придвижване се вижда незабавно. Затова действието на диверсионно-разузнавателните групи е лимитирано.

Вода и храна

Времето през лятото е доста тежко за водене на война. Много е горещо, водата се изпива бързо и не е задоволително. В самия Николаев има проблем с питейната вода - от крановете тече техническа, солена вода. Взема се непосредствено от реката (градът се намира в непосредствена непосредственост до мястото, където река Ингул се влива в Южен Буг, в близост до устието му в Черно море).

За останалото - храна и съоръжение - няма проблем, храната се доставя, имаме главното съоръжение.

Психологическо положение

Има проблем с психическата отмалялост. На процедура няма ротация на персоналния състав, а в доста от частите дефицитът на персонален състав доближава до 40 % заради жертви и болести. Ето за какво доста бойци, прекарали месец или повече на фронтовата линия, се уморяват, губят военен дух и търсят всевъзможни способи да се озоват в тила.

Някои въобще отхвърлят да отидат на предни позиции. Колкото и да е необичайно, най-устойчиви в психическо отношение са бойците на възраст над 40 години, които са минали военна работа през 90-те или 80-те години.

Мобилизираните

Има дефицит на офицери, изключително на кадрови. Много от мобилизираните, които в този момент се изпращат в нашата бригада, страдат от съществени хронични болести.

За мен е голяма мистерия по какъв начин са минали през здравната комисия - да вземем за пример неотдавна изпратиха един който има късогледство - 9 диоптъра.

Тоест той не вижда нищо без очила. Когато го попитах по какъв начин е минал медицинския обзор във военното окръжие, той сподели, че офталмологът даже не го е прегледал, целият медицински обзор е траял 10 минути, лекарите единствено са сложили печати върху протокола и са го оповестили за изцяло кадърен.

Възможна ли е контраатака?

Що се отнася до контранастъплението. Възможно е. Още повече, че връзките на руснаците през Днепър са уязвими, а нашите към този момент ги обстрелват (От през днешния ден вследствие на украинските обстрели стратегически значимият Антоновски мост на Днепър е непроходим). Но с цел да продължим напред, би трябвало да осигурим предимство както в жива мощ, по този начин и най-много в огнева мощност. В момента не разполагаме с такава опция.

Източник

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР