На един от най-българските празници, обичани и почитани от малки

...
На един от най-българските празници, обичани и почитани от малки
Коментари Харесай

Етнолог: Баба Марта е символ на вечния живот

На един от най-българските празници, обичани и почитани от дребни и огромни - Баба Марта, в студиото на " Добро утро, Европа " ни гостува Лилия Старева, етнолог и фолклорист.

Прекрасен празник, комплициран на гранично време. Първи март - в миналото е бил началото на новата година за нашите предшественици - прабългарите. Зимата си отива, идва новото, природата се разсънва за нов живот, смълчан е светът. На тази граница е дамата Баба Марта, която е дава ново начало, описа Ставрева.

" Баба Марта първо е била булка, по-късно е извървяла пика на своята зрялост, отишла е към старостта си, била е под " снега " и в този момент се разсънва за нов живот. Символ е на едно постоянно прераждане и в последна сметка - безконечен живот ", добави тя. 

По думите й " мартеницата се носи най-много на откритите места по тялото, там където има място и българската шевица. Те би трябвало да защитят най-уязвимите ни места ", 

" Мартеницата се носи от женени мъже и дами на дясната ръка, от неомъжени на лявата ", описа още Лилия Старева. Сега обаче това вярване не се съблюдава. 

Целия диалог във видеото. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР