На един електромобилен пробег разстояние от столицата. Където птичите песни

...
На един електромобилен пробег разстояние от столицата. Където птичите песни
Коментари Харесай

Зелена светлина: Буново - лек за изморените от градския шум сетива

На един електромобилен пробег разстояние от столицата. Където птичите песни се чуват мощно, а примесени с плискането на реката, лекуват изморените от градския звук сетива. Тук живеят по-малко от 300 души, само че туристическият център, построен и с европейска помощ, има какво да предложи на хората, които се отбиват от главния път към село Буново.

Николай Точев, кмет на с. Буново: Благодарение на европейските стратегии за развиване на селските региони имаме към този момент издигнати два хотела за посетители, които работят добре.
До дребното Буново може да се стигне и с трен. Над селото се издига най-високият железопътен мост на Балканите.

Много постоянно от него се вършат бънджи скокове - от ранна пролет до късна есен.
Стремглави скокове или нанагорнище с друга степен на компликация. Буново предлага за всекиго по нещо. Маркирана пътека с дължина 7 километра води до връх Баба, откъдето в ясно време погледът се рее далеко.

Отвисоко може да се види Рила, Пирин, даже София се вижда дребна част, Витоша... Горе гледката е страхотна.
Самото село пази мемоари от руско-турската освободителна война, както и от времето, когато локалното учебно заведение е било изпълнено с детска шум. Сега там се издигат безмълвно две великански секвои, садени през 1931 година... Над железопътната линия, обаче, поляните притеглят деца и родители. Пространството край актуализирания параклис " Успение Богородично " предлага мечтаните условия за съвършен уикенд - заслон, огнище, пейки и вода, за която се приказва, че е лековита.

Който е имал проблеми с очите и е ходил там, обливал се е, по-късно всичко е изчезвало. Все едно доктор го е лекувал.
Съставът на водата не е проучен. Но разказите за нея са тласък за няколко минутно нанагорнище над параклиса до дребен водопад, край който блика лечебният извор. Който има шанс, може да се порадва и на диви орхидеи в сянката на дърветата. А който желае да направи една от най-смислените вложения в бъдещето, може да посади дърво край параклиса. Какъв по-хубав спомен от празнуването на детски рожден ден през април.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР