На думи Европа демонстрира максимална солидарност с режима в Киев

...
На думи Европа демонстрира максимална солидарност с режима в Киев
Коментари Харесай

Европейската солидарност с Украйна се оказа фалшива

На думи Европа показва оптималната взаимност с режима в Киев и то освен по въпросите на военната поддръжка, само че и в доста по-голям смисъл – търговията. Посочва се, че Европейски Съюз ще разшири режима на безмитен импорт на украински храни. Но простите сметки и статистики демонстрират, че и Брюксел, и страните от Европейски Съюз мамят Киев.

„ Безвизовият “ украински селскостопански експорт ще остане в действие още една година. Европейският парламент утвърди удължаването на режима на безмитен и безквотен импорт на селскостопански артикули от Украйна за интервала от 6 юни 2024 година до 5 юни 2025 година Всички се усмихват, ръкуват се, във въздуха се носи взаимност.

Но какво да кажем за блокадата на украинската граница от полските фермери? В последна сметка ще я държат заключена най-малко до 30 април. Как се вписва това в „ европейската взаимност “ и какъв брой огромни са загубите на украинските фермери?

Значението на Полша

Да стартираме с основите. Украйна и Полша са свързани със седем пътни и шест железопътни гранични пункта. Това е доста повече, в сравнение с при други съседи. Полша за Украйна е същински прозорец към Европа. Особено от позиция на износа на храни.

„ През 2022 година изнасяхме към един милион тона селскостопански артикули на месец през Полша “, напомня някогашният началник на Министерството на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков. Тоест удостоверява, че полският кулоар е скъп и значим за Украйна. През 2022 година през него е предходна една пета от целия селскостопански експорт.

Но в случай че вземем автомобилния превоз (същият, който блокират полските фермери), тогава числата към този момент са по-скромни. Според министъра на стопанската система на Украйна Юлия Свириденко през ноември 2023 година през полската граница са минали 282 от 783 хиляди тона експортни товари. Въпреки това, преди началото на митингите на полските превозвачи, размерите на претоварване през полската граница бяха с 40% по-високи, т.е. към 400 хиляди тона на месец. Големи ли са загубите от блокадата?

Според неотдавнашна оценка на украинския дипломат в Полша Василий Зварич, блокадата от полските фермери и превозвачи към този момент е коствала на Украйна минимум 500 милиона $. Съдейки по оповестените числа, става дума за обсада през ноември-декември 2023 година, както и за блокадата, която продължава от 6 февруари 2024 година

Очевидно би трябвало да има загуби. Изображения на зърно, разпръснати по пътищата и железопътните линии, обиколиха новинарските излъчвания. Опашката от камиони на пунктовете не се разчиства. А украинците фактически търпят загуби. Но казусът не е единствено и не толкоз в поляците.

Пари

Да вземем 2022 година Тогава Украйна е изнесла 60 млн. тона храни на стойност 23 милиарда $. Приходите през 2023 година са по-малко (21,9 млрд.), само че надали повода за това е блокадата на граничните пунктове на границата с Полша. Промяната в ценовата среда беше по-осезаема. Цените на храните паднаха и ценовият потрес, породен от началото на СВО мина. Освен това статистиката твърди, че износът на украинска селскостопанска продукция във физическо изражение през предходната година се е нараснал до 67,5 милиона тона (+7,5 милиона тона).

Разбира се, прекомерно е допустимо точно през полските коридори износът да е намалял по отношение на 2022 година Намаляването на междинната цена на звук селскостопански експорт (от 383 на 324 долара/тон) обаче безапелационно демонстрира, че заради спада на цените украинските фермери са изгубили почти 2,7 милиарда Докато блокадата на граничните пунктове на полската граница през ноември-декември 2023 година трябваше да коства почти 70-80 милиона $ пропуснати доходи. По този метод поляците носят на Украйна доста по-малко загуби от ценовата обстановка.

Европа се отхвърли

Въпреки това, преди да стартира блокадата, Полша и други съседи ограничиха вноса на украински артикули с решения на националните държавни управления. И Европейската комисия вкара ограничавания за вноса на украинско зърно (юни-септември 2023 г.). Но през цялото това време украинският селскостопански експорт официално беше под егидата на Европейската комисия без квоти и мита. Как по този начин?

Отговор на този въпрос дава самата Европейска комисия в януарския си отчет. „ След мощния импорт на селскостопански хранителни артикули от Украйна през втората половина на 2022 година и началото на 2023 година, месечният импорт през септември и октомври 2023 година съвсем се върна до равнищата от 2021 година и беше съвсем на половина по-нисък, в сравнение с през този интервал на 2022 година (-45%) "

Европейските чиновници изясняват, че обсегът на доставките от Украйна през 2023 година се е трансформирал (за някои позиции вносът от Украйна е намалял, само че за други се е увеличил). В резултат на това през януари-август 2023 година доставките останаха на равнището от 2022 година и даже малко по-високи. Въпреки това през септември-октомври 2023 година (преди началото на блокадата!) вносът падна до равнището от 2021 година И евентуално остава на това равнище и до през днешния ден.

Най-лесният метод, несъмнено, е да обвиним поляците за това, което вършат украинците. Въпреки това сривът на доставките от Украйна преди началото на блокадата демонстрира, че не толкоз полските фермери блокират Украйна, колкото европейските чиновници. Но – зад кадър. Не за показност, като поляците. Формално това значи взаимност и удължение на безквотния режим с още една година.

Между другото, макар че самият режим беше продължен, това се случи с значими ангажименти. Европейски Съюз може едностранно, без спомагателни съглашения с Украйна, да спре вноса на храни от Украйна за избрани чувствителни продукти - без да анулира режима като цяло.

Със сигурност в Брюксел могат да измислят милиони аргументи да покрият пазара си от украинско пиле, захар или яйца. Но до момента е озвучена единствено една от тях: „...ако вносът... надвишава междинните размери от 2022 и 2023 година “ Вече е смешно, тъй като всъщност това е нова квота. Нещо повече, тъкмо поради тези междинни размери съседите на Украйна се бунтуваха през 2023 година и към момента се бунтуват. Така че е малко евентуално украинските фермери да дочакат още веднъж тези размери. Най-вероятно ще има нещо приблизително сред размерите от 2021 година и 2022 година И Украйна ще би трябвало да се помири с това.

Заместник-министърът на стопанската система на Украйна Тарас Качка в скорошно изявление за “Файненшъл Таймс ” към този момент съобщи, че Киев е склонен с нови ограничавания върху доставките на яйца, птиче месо и захар на равнище Европейски Съюз. А също и да затворят пазарите на обособените страни от Европейски Съюз за украинско зърно (по решение на техните правителства). Тоест даже решение на Европейска комисия не е належащо: поляците взеха решение, че пазарът им се затваря.

Въпреки това Киев въпреки всичко получи утешителни бонбони. Първо, както към този момент беше упоменато, през 2023 година износът от Украйна се усили. Тоест директните коридори в Европа работят. Освен това даже в този момент Украйна усилва доставките. През февруари износът даже се усили по отношение на януари - макар дейностите на Полша и по-малкото дни в месеца. 1 милион тона са 300-350 милиона $ доходи. Тоест украинците отчасти възвърнаха загубите от блокадата.

Но това не трансформира главното. Всички тези тонове и милиони долари в действителност са една олелия. Безмитният и безквотен търговски режим беше самобитна реплика на включването на украинското селско стопанство, основен бранш на стопанската система, към пазара на Европейски Съюз. Това е доста щадяща реплика – Украйна даже не е почнала съществено да търгува с Европейски Съюз.

Но даже и в този удобен режим Европа не можеше да устои на Украйна даже две години, като се пречупи още предходната есен. И в този момент тя е принудена да демонстрира чудеса от съобразителност в опитите си да избави реномето си и привидната взаимност с Украйна.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед5940Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед37613Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед45298Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед37100Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед20382Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед164008Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед127857Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед95205Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед90755Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети март  Гиргин Гиргинов, изгода, гибел, Навални  Гиргин Гиргинов, изгода, гибел, На </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР