На дневен ред между председателите на парламентарни групи в 49-ото

...
На дневен ред между председателите на парламентарни групи в 49-ото
Коментари Харесай

Покрай съмнения за далавери "Има такъв народ" съобщи, че депутатите може да се върнат в сградата на Партийния дом

На дневен ред сред ръководителите на парламентарни групи в 49-ото Народно заседание е разискване на пренасяне на депутатите още веднъж в постройката на някогашния Партиен дом. Това заяви на брифинг в Народното събрание водачът на групата на " ИТН " Тошко Йорданов.

По думите му на председателски съвет е обсъждано със задна дата да бъдат платени в допълнение 4.5 милиона лв. на компаниите, ремонтирали някогашния Партиен дом. Друг обсъждан разход е 2.5 млн. лв. за озвучаване, с цел да може всеки да приказва от място. Това беше една от плануваните ограничения поради.

" 7 милиона лв. да се изхарчат за сходни дивотии, имам подозрения, че вътре има комисиони. Опитват се да реалокират отново Народното събрание в другата постройка. Ако това пренасяне ще коства 6-7 милиона, ето ви далавери вътре в Народното събрание. От администрацията идва това предложение ", уточни Йорданов.

По думите му публицистите в новата постройка ще бъдат " навряни в мазе ". През 2020 година публицисти внесоха подписки против рестриктивните мерки за работа в постройката. В нея публицистите бяха изолирани в приземния етаж, а пленарната зала на депутатите е няколко етажа нагоре. Движението на репортерите, фотографите и операторите по коридорите на Народното събрание бе лимитирано и от турникети, които не се отваряха с картите за достъп. По този метод се ограничаваше достъпът до информация и мнения както по настоящи тематики, по този начин и за изясняване на значими нюанси в законови промени.

Един от водачите на " Продължаваме промяната - Демократична България " Христо Иванов уточни, че не е осведомен с концепцията за преместването.

" Известно ми е от предходното Народно заседание, че ставаше дума, че тази постройка им потребност от капитален ремонт и че до момента в който това се случва, евентуално ще се употребява другата постройка, което е разумно, само че това най-малко доколкото аз не значи дефинитивно пренасяне. Но в случай че са взети някакви други решения на председателски съвет, аз не мога да бъда източник ", сподели Иванов. Той не е в управлението на парламентарната си група.

Според Иванов депутатите би трябвало да продължат да заседават в постройката на пл. " Народно заседание ".

" Тази постройка е емблема на българската страна и явно би трябвало да остане такава. Как се провеждат обособени процеси и детайли от работата е въпрос на доста комплицирани решения ", разяснява той.

Историята на преместванията и ремонтите

В последните месеци на 44-ото Народно заседание в реновираната пленарна зала " Света София " в някогашния Партиен дом. Стойността на преобразяването на някогашната зала " Георги Кирков " и построяването на ново градивно тяло в постройката на някогашния партиен дом по този план бе 20 млн. лв..

През април 2021 година, при започване на 45-ото Народно заседание, трите нови обединения - " Демократична България ", " ИТН " и " Изправи се! Мутри вън! " съвещанията още веднъж да се организират в остарялата постройка на пл. " Народно заседание "

Междувременно в другата - " Реконструкция на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични съоръжения и строително-монтажни работи по фасадата и покрива на постройката на Народното събрание ". Той е на стойност 18.767 млн. лв., извършва се от ДЗЗД " Клим-Ат-Ел " и е с дълготрайност 600 дни.

Ремонтът е бил плануван да се прави на стадии, с цел да не пречи на депутатите да употребяват пленарната зала " Света София ". " Просто в кабинетите щяха да бъдат настанени по трима депутати, а не по двама, което не би трябвало да е проблем ", сподели пред " Дневник " през 2021 година арх. Владислав Николов, създател на плана, като посочи, че народните представители могат да се върнат в кабинетите си, преди да е завършил ремонтът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР