На днешното редовно Общо събрание членовете на Българския олимпийски комитет

...
На днешното редовно Общо събрание членовете на Българския олимпийски комитет
Коментари Харесай

Българският олимпийски комитет проведе годишното си Общо събрание

На днешното постоянно Общо заседание членовете на Българския олимпийски комитет (БОК) регистрираха една паметна година в историята на олимпизма у нас.

В интервала се състояха честванията на 100-годишнината на БОК, събитията бяха почетени персонално от президента на МОК Томас Бах и редица авторитетни персони на международния спорт.

„ Честването на популярната годишнина даде опция още веднъж да отдадем заслуженото и да благодарим на всички спомогнали за олимпийската популярност и разцвет на България. Томас Бах дойде особено да ни поздрави за юбилея и даде доста висока оценка за активността и престижа на БОК и на олимпийското придвижване у нас. И нещо, с което доста се гордея – най-сетне България публично получи самопризнание персонално от президента на МОК, че е измежду създателите на модерните олимпиади като държава-участник на първите игри в Атина 1896 година Престижно е, че страната ни към този момент има позиции в основни структури на МОК, това е самопризнание за българското олимпийско придвижване, “ съобщи в изявлението си пред делегатите ръководителят на БОК Стефка Костадинова.

Изтъкнато бе и българското показване на европейските игри в Краков-Малополска и на европейските олимпийски фестивали. От Полша се завърнахме с 12 оценки, три от които златни, а през цялата година младите ни спортисти записаха авторитетни класирания по целия свят.

„ Сега първостепенна задача е спечелването на оптимален брой олимпийски квоти за Париж, което става все по мъчно при засилената конкуренция и затегнатото решето. БОК оказва цялостно подпомагане в подготовката и в стартовете на водещите ни състезатели. Вярвам, че след големия триумф в Токио, в този момент във френската столица още веднъж ще имаме щастието да чуем българския химн, освен това не един път, “ разгласи още Костадинова, преди да благодари на екипа си в БОК, на помощните звена и на цялата ни олимпийска общественост за мощната ангажираност и отдаденост на концепциите на олимпизма.



Общото заседание на БОК одобри трима нови членове, като утвърди молбите на самостоятелните Боран Хаджиев и Слави Бинев плюс на Българска федерация по крикет, като отговаряща на всички условия.

Делегатите на Общото заседание на БОК одобриха Отчета, който в детайли проучва представянето ни в обособените спортове. Гласувани бяха също по този начин счетоводен доклад, одит и отчет на Контролния съвет. Приети бяха Програмата на БОК за 2024 година и Бюджетът на БОК за 2024 година Делегатите уважиха със ставане на крайници и едноминутно безмълвие паметта на българския патриарх Неофит.

В края на форума Стефка Костадинова благодари на досегашния ректор на НСА проф. Николай Изов и на някогашния длъжностен състезателен министър Весела Лечева, като поздрави новия ректор на НСА проф. Красимир Петков, след което още един път пожела триумф на всички български спортисти по пътя към Париж и на самата олимпиада във френската столица това лято. Летните олимпийски игри стартират на 26 юли и ще продължат до 11 август.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР