На днешното пленарно заседание от “Възраждане отново внесоха за разглеждане

...
На днешното пленарно заседание от “Възраждане отново внесоха за разглеждане
Коментари Харесай

Стоян Таслаков, Възраждане: Законопроектът за регистрация на чуждестранните агенти е изцяло в унисон с Пакета за защита на демокрацията

На днешното пленарно съвещание от “Възраждане ” още веднъж внесоха за разглеждане и разискване Законопроект за регистрация на задграничните сътрудници. 

Острата нужда от сходен вид законодателство отбрани Стоян Таслаковв пленарна зала, акцентирайки, че е значимо за българското общество да бъде регистриран фактът, че понастоящем както медиите, по този начин и организациите, основани въз основа на правото на сдружаване, са демонстрация на социална самоорганизация, а тяхното действие способства за демократичния надзор и публичния спор. 

“Всички тези лица и организации играят основна роля при образуването на публично мнение. С оглед на обществената роля на медиите, сдруженията, асоциациите, фондациите и тяхната бистрота, тяхната активност е от първокачествен публичен интерес. Ние считаме, че подпомагането, получено от незнайни задгранични източници към национални физически лица, медии и организации, основани да осведомят обществеността, могат да бъдат употребявани за пробутване на лични ползи, на задгранични ползи, чрез публичното въздействие на тези субекти. ”, съобщи Стоян Таслаков от трибуната на Народното събрание. 

Той добави, че посредством тези средства за всеобща информация, финансирани от задгранични държавни управления и организации, целеустремено се прокарват задгранична политика и идеологии и искрено частни стопански ползи на непознати субекти. Това постанова регистрацията на всички лица, получили и получаващи непознато финансиране. Когато това въздействие върху образуването на публичното мнение се прави с инструментите на средствата за информиране, това може да заплаши и политическите, и икономическите ползи на страната. Целта на закона е да лиши от непозволени външни въздействия институциите, както и да сътвори демократична и конкурентна среда при връзките сред всички субекти в страната. Целта на този законопроект е и да пази националната сигурност на България и да изисква обществено откриване на лицата, които пазят непознати национални и корпоративни ползи и получават задгранично финансиране за тези цели. По отношение на наложените в закона ограничавания, Стоян Таслаков от “Възраждане ” съобщи, че те са в духа на задачите, които са декларирани в редица национални закони, а  именно самостоятелност от идеологии и политически доктрини, в сходство с общочовешките полезности и национални обичаи.  

“Според “Евробарометър ” 81% от европейците считат, че в техните демокрации има непознато въздействие, което е от време на време зловредно. Целта на нашия закон е да сътвори един обществен указател, с цел да може всички субекти да бъдат обществени и да се увеличи демократичната отчетност и прозрачността. ”, сподели в умозаключение националният представител от “Възраждане ” Стоян Таслаков по време на дебатите на Законопроект за регистрация на задграничните сътрудници, който беше импортиран през днешния ден като наложителна точка от групата на “Възраждане ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР