На днешния Велики четвъртък деца от столични детски градини, училища

...
На днешния Велики четвъртък деца от столични детски градини, училища
Коментари Харесай

Деца боядисаха великденски яйца на площад Св. Неделя, патриарх Неофит ги благослови

На днешния Велики четвъртък деца от столични детски градини, учебни заведения и центрове боядисват великденски яйца на столичния площад " Св. Неделя ", участвайки в Празника на православния дух и обичаи. Той се провежда от Софийската митрополия дружно с разнообразни организации.



Празникът се провежда с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит, който благослови децата, а те му изпяха великденски песни.



Децата вземат участие и в разнообразни спортни игри. Сред уредниците на празника са също неделното учебно заведение при храма " Св. мъченица Параскева ", неделното учебно заведение при храма " Рождество Христово ", Асоциацията на българите, боледуващи от алергични и белодробни болести, Асоциацията за развиване на българския спорт, Театралната компания " Празното пространство " и Школата по лека атлетика " Дарко Тим ". Водещ е актрисата Надежда Панайотова.

" Тази самодейност се провежда за пета поредна година под патронажа на Негово Светейшество Неофит - митрополит Софийски и патриарх български, и задачата е да се приобщят децата към обичайна за България вяра, която е православието, запознавайки се с една от хубавите обичаи за боядисването на яйца за Великден ", сподели пред Българска телеграфна агенция отец Николай от столичната митрополитска катедрала " Св. великомъченица Неделя ".



Отец Николай описа и за църковното поверие за първото яйце, което св. Мария Магдалина подарява на император Тиберий, като той пита: " Може ли човек да възкръсне? ". Въпросът е обвързван и с това дали може бяло яйце да стане алено и то става алено. " Народната традиция също е такава и първото яйце се боядисва в червен цвят. Има и доста свидетелства на наши съвременници, които споделят, че тази традиция ги е опазила по някакъв метод в православието, тъй като тя е е обвързвана с нашата религия и с живота ни ", сподели отец Николай. 



След боядисването на яйцата и спортните игри ще потегли и празничната лития, водена от свещенослужители на Софийската света митрополия и от деца, носещи икони и кошнички с боядисани яйца. Празничното шествие ще доближи до храма " Св. великомъченица Параскева ", на ул. " Георги С. Раковски " 58 по маршрута: от площад " Св. Неделя ", хотел " София Балкан Палас ", подлеза на метростанция - софийското Ларго, бул. " Дондуков ", бул. " Георги С. Раковски ",  храм " Св. великомъченица Параскева ". 

Свещениците от храма " Св. великомъченица Параскева " и представители на Столичната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " (СДПБЗН) ще одобряват великденските яйца и картички от децата за хората в потребност, оповестиха уредниците. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР