На днешния ден се навършват 79 години от спасяването на

...
На днешния ден се навършват 79 години от спасяването на
Коментари Харесай

Преди 79 години България спасява своите евреи от нацистите

На днешния ден се навършват 79 години от спасяването на българските евреи. На 10 март 1943 година е спряно депортирането на близо 50 000 души към концентрационните лагери на нацистка Германия.

Как се случва всичко? В края на 1940 Народното събрание на България приема неприличен законодателен акт - Закон за отбрана на нацията. По-късно е основан и Комисариат по еврейските въпроси, отпред на който застава Александър Белев. В началото на 1943 година той подписва контракт с представител на Гестапо за поетапна депортацията на българските евреи. До началото на март 20 000 български евреи е трябвало да бъдат изпратени в Треблинка. В отбрана на българските евреи се афишират 43 депутати, Българската православна черква, интелектуалци, писатели, художници и елементарни хора.



Митрополит Стефан, Димитър Пешев, митрополит Кирил, сн. БНР

На 10 март 1943 година пловдивският митрополит Кирил и софийският митрополит Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив. Седем дни по-късно тогавашният заместник-председател на Народното събрание Димитър Пешев написа писмо против депортирането на българските евреи, подкрепено от 42-ма депутати. Така, с намесата на политици, духовници и на обществеността, българските евреи са избавени.

Преди всичко това е невиждан по мащаба си акт. Друг народ, избавил своите евреи по време на фашизма – датският, е изпратил близо 8 хиляди от тях в Швеция, а в Албания, в планините, са били укрити към 2 хиляди евреи. Другата специфичност на българския феномен е, че спасението е станало на лична територия. Затова в края на войната броят на евреите в България е по-голям, в сравнение с първоначално й.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР