На днешния ден през 1994 г. в България е съставено

...
На днешния ден през 1994 г. в България е съставено
Коментари Харесай

Ренета Инджова - Желязната лейди на българската политика

На днешния ден през 1994 година в България е формирано държавно управление отпред с Ренета Иванова Инджова. Тя е определена за министър-председател на 84-то (служебно) държавно управление, назначено от президента Желю Желев от 17 октомври 1994 до 26 януари 1995 година. Тя е първата, и досега, единствена жена министър-председател на България.

Със стъпването си в служба министър-председател, Ренета Инджова обществено афишира "тотална война с растящата престъпност ". Наложени са ограничения за попречване на приключването на класифицирана информация, като се не разрешава изнасянето на служебни документи от служителите в държавните институции. Възложено е на Националната работа за защита (НСО) да реализира надзор за спазването на заповедта.

Привикани в Министерство на вътрешните работи са представители на охранителни компании, като след това министърът на вътрешните работи Чавдар Червенков декларира, че разполага с данни кои са компаниите, които се занимават с рекет.

Уволнени са шефът на Комитета по туризъм Емил Лозанов, шефовете на хотел "София " и парк-хотел "Москва " Марин Грозданов и Любомир Веселинов. Сменен е надзорния съвет на Агенцията за приватизация в лицето на Феодор Горанко, Димитър Христов, Лиляна Стоянова и Меглена Кунева. Отстранен е Изпълнителният шеф на Центъра за всеобща приватизация.

В началото на ноември петима от шефовете на Министерство на вътрешните работи се разделят с постовете си. Директорът на "Финансово-стопански " отдел на Министерството на финансите - Иванка Гугалова, е уволнена заради непозволено превишаване на разноските за командировъчни на чиновниците от Министерския съвет. На 10 ноември 1994 година служебният кабинет освобождава ръководителя на Националната комисия по цените Васил Пехливанов, заради непросветеност и неефикасен надзор върху повишаването на стоките с следени цени. На 17 ноември 1994 година е отхвърлен Никита Шервашидзе - началник на Комитета по енергетика. Основен претекст за уволнението са контракти, които нарушават държавния интерес. Сменени са началниците на ГУ "Митници ", ръководство "Държавни разноски " и заместник-началникът на Главно ръководство "Данъчна администрация ".

По сигнал за престъпления, свързани с изгубването на информация за 960 промишлени компании, изпратен от Ренета Инджова до прокуратурата през ноември, основният прокурор Иван Татарчев стартира инспекция на някогашния министър на индустрията Румен Биков и някогашния министър на труда и обществените грижи Евгени Матинчев. Изчезналите папки, съдържат финансови резултати, доклад за приходите и разноските, личен състав, работни заплати, пазари, контрагенти, подписани контракти и сътрудници.

Служебното държавно управление стартира и приключва по време на своя мандат деривацията "Скакавица - Джерман ", която възвръща естественото водоподаване в град София.

Кабинетът на ренета Инджова взема решение да удвои броят на следователите заради големия брой висящи каузи, очакващи решения. Инициирана е проверка в НЕК, заради настояването на електрическата компания за незабавно повдигане на цените на тока и електрическата енергия.

По време на мандата си, служебното държавно управление на Ренета Инджова приема над 250 нормативни акта.

Индексират се приходите на популацията, като минималната работна заплата е нараснала с 18.13% - от 1814 лева на 2143 лв.. Повишени с 18.13% са майчинските, детските надбавки и компенсациите за безработните, тринадесета пенсия в размер на 450 лева е отпусната на пенсионерите. Общините получават спомагателни 600 млн. лева за нарастване на заплатите на лекари и учители с 18 на 100. Също с толкоз е нараснало заплащането във всички държавни ведомства. Приета е стратегия за младежка претовареност.

На 19 декември 1994 година, по време на втория си месечен доклад пред обществеността, министър председателят Ренета Инджова декларира, че "законодателството предизвиква престъпността и всеки опит да се допре проведената престъпност опира до добре скроени контракти и чисти правни форми ". Според нея законодателството "толерира, протежира и усъвършенства " развиването на престъпността, която е достигнала етап мафията да е в симбиоза с формалната власт.

Често Ренета Инджова е наричана в медиите с прозвището "Желязната лейди на българската политика ".

Ренета Инджова е родена в Нова Загора и приключва Висшия стопански институт "Карл Маркс " в София през 1975 година. Тя остава там като учител по политикономия до 1984-а. От 1984 до 1990 година е учител по стопанска система в Техническия университет в София. В началото на 90-те години е стопански специалист на Съюза на дмикратичните сили в VІІ-то Велико Народно заседание. След това оглавява Агенцията по приватизация (1992-1994 г.). През 1995-а специализира Бизнес и административно ръководство във фондация "Айзенхауер ". Живее и работи 10 години в Съединени американски щати. От 2008 до 2011 година e финансов шеф на болница "Токуда " в София. Била е и ръководител на Националния статистически институт от 2012 до април 2014 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР