На днешния ден през 1984 г. Христо Проданов става първият

...
На днешния ден през 1984 г. Христо Проданов става първият
Коментари Харесай

На 41 г. Христо Проданов остана на най-високия връх в света Еверест

На днешния ден през 1984 година Христо Проданов става първият български планинар, който изкачва първенецът на Земята - връх Еверест (8848 м) в Хималаите. При завръщането си, два дни по-късно, спускайки се назад към базовия лагер, той умира.

През 1984 г.Христо Проданов е част от екипа на националната експедиция до Еверест. Той е одобрен за заместник-ръководител по техническите въпроси. На 20 април 1984 година в 18.15 ч. Проданов се изкачва на връх Еверест - самичък и без кислороден уред, по Западния гребен, по "Жестокия път ". На върха остава 33 минути. Оставя камерата си на върха (впоследствие открита от Николай Петков на 9 май). Слиза по мрачно, по личните си стъпки - нещо, което нито един планинар в света не го е правил. Температурите спадат. Извилата се стихия принуждава Христо Проданов да бивакува навън, на височина към 8700 метра. Първият български планинар, изкачил се на Еверест - самичък и без О2, остава вечно на тази височина. Христо Проданов е 155-ият планинар изкачил се на Еверест.

По неговите последни думи, предадени по радиостанцията, се допуска, че тялото му се намира над Голямата сива кула, на към 8700 метра.

На 8 май върхът е изкачен от Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май - и от Кирил Досков и Николай Петков, които слизат по Класическия маршрут по непалските скатове и вършат цялостен траверс на масива. След словенците и българите, никой планинар не е минал по Западния гребен.

Христо Проданов е и първият българин, стъпил на осемхилядник - връх Лхотце (8516 м, през 1981 г.). Посмъртно е награден с медал и почетното звание "Герой на Народна република България ".

Христо Проданов е роден на 24 февруари 1943 година в Карлово. Завършва Висшия химико-технологически институт в София. Като инженер-металург е работил в Перник и в Металургичния комбинат Кремиковци. С алпинизъм се занимава още от юношеските си години. През 1961 година приключва ЦПШ „ Мальовица “. Проданов е осъществил многочислени изкачвания в планините в България, в Алпите, в Олимп, Кавказ, Памир, Хиндукуш, Хималаите.

Еверест (на тибетски -Джомолунгма: "Богинята-майка на света ", на непалски - Сагарматха: "Високо в небесата ") е най-високият от 14-те планински върхове осемхилядници, в Азия и на Земята. Върхът се намира в Махалунгурския дял на Хималаите на границата сред Непал и китайския Тибетски самостоятелен район. Западният и югоизточният скат на върха съставляват граничната линия сред двете страни. Най-високият връх на Земята е наименуван по този начин на името на шефа на Индийската топографска работа полковник Джордж Еверест , заемал този пост през 1830-1843 година. Откъм Непал е ситуиран в Националния парк Сагарматха, който е биосферен резерват, предпазен от ЮНЕСКО.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР