На днешния ден през 1976 година е създадена американската фирма

...
На днешния ден през 1976 година е създадена американската фирма
Коментари Харесай

Apple – мисли различно за дизайна и рекламата

На днешния ден през 1976 година е основана американската компания Apple Computer Inc, профилирана в производството на потребителска електроника, компютърен програмен продукт и лични компютри. Сред най-известните й артикули са персоналните компютри Macintosh, операционната система Mac OS X, портативните мултимедийни плеъри iPod, мултимедийния браузър iTunes, уеббраузъра Safari и мобилната операционна система iOS. Apple inc. ръководи 357 магазина за продажба на дребно и он-лайн магазин, където се продават софтуерни и хардуерни артикули.

Компанията е учредена на 1 април 1976 година в Купертино (Калифорния) в Силициевата котловина. В продължение на 30 години тя носи името Apple Computer Inc., като на 9 януари 2007 година отстранява „ Computer “ от името си, с цел да подчертае своето уголемение към пазара за потребителска електроника, в допълнение на пазара за лични компютри.

Apple има необикновена известност в света на потребителската електроника, дължаща се на нейната задълбочена философия за продуктовия дизайн и на нейните отличителни рекламни акции. В това се включва и потребителска база, която е вярна на компанията и марката, изключително в Съединените щати.

Apple играят революционна роля в основаването на лични компютри още от 1976 година Микрокомпютърът Apple II основан през 1977 година е бил огромен шлагер при домашните консуматори.

Според Стив Джобс, един от основателите и идеолозите на компанията дружно със Стийв Возняк и Роналд Уейн, името е определено, тъй като той самият е израснал на плантация с ябълкови насаждения и също така е последовател на веганството (и по-точно на плодовата диета).

Първото лого изобразява Исак Нютон под ябълково дърво, само че съвсем незабавно е сменено от нахапаната ябълка, изпъстрена с цветовете на дъгата, направено от Роб Яноф. Многоцветното лого на Apple е употребявано в продължение на 22 години, преди Стив Джобс да го смени още веднъж по-малко от година след завръщането си в компанията през 1997 година. Цветовете символизират обстоятелството, че Apple II има пъстър графичен интерфейс.

На 27 август 1999 година (една година след стартирането на iMac G3), цветното лого публично е заменено с едноцветно. Това се изяснява с началото на интервал на опити с логото на компанията, в който то се слага на видно място по устройствата. Ето за какво цветната ябълка към този момент не е била толкоз атрактивна за новите хрумвания, защото повече припомня на детска играчка. С стартирането на iOS 7 и OS X Mavericks в края на 2013-а логото към този момент наподобява плоско.

Макар че Стив Джобс и Стив Возняк са почитатели на Битълс, тяхната компания води дългогодишни правосъдни каузи по отношение на името и логото с ябълката с мултимедийната британска компания Apple Корпорейшън, основана през 1967 година от членовете на Битълс, и чието лого е също ябълка, само че зелена. В последна сметка разногласията са позволени посредством подписване на съглашение през 2007 година, съгласно което американската компания става притежател на всички форми на логото с ябълката, само че дава изключителното право за използването им на британската компания.

Девизът, определен от създателите на Apple inc. - Think different (Мисли различно), отразява цялостната бизнес философия на компанията от основаването й до ден сегашен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР