На днешния ден през 1943 г. умира цар Борис III

...
На днешния ден през 1943 г. умира цар Борис III
Коментари Харесай

Преди 76 г. умира цар Борис III Освободител

На днешния ден през 1943 година умира цар Борис III Освободител.

Цар Борис III умира ненадейно след малко боледуване в 16.22 ч. следобяд на 28 август 1943 година, скоро откакто се връща от аудиенция при Хитлер. Според дневника на немския аташе в София по това време, полк. декор Шьонебек, двамата немски доктори, които са се грижили за царя - Зайц и токсикологът Ханс Епингер, са вярвали, че Борис е умрял от същата отрова, която доктор Епингер е намерил две години по-рано при аутопсията на гръцкия първи министър Йоанис Метаксас, настояща след седмици и постепенно и предизвиква появяването на петна по кожата.

Според клюки за гибелта на Борис III, царят е токсичен по разпореждане на Хитлер, за който се знае, че е бил гневен след последната си среща с българския държател и отхвърли на последния да съобщи българските евреи и да изпрати войски против Съюз на съветските социалистически републики. Синът му Симеон Сакскобурготски не отхвърля тази версия, само че показва като евентуална и хипотезата, че интерес от гибелта на царя е имал и Съюз на съветските социалистически републики, като в тази ситуация е допустима намесата на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР). Княгиня Мария Луиза Българска показва в изявление, че няма безапелационна версия за случилото се, само че че е уверена, че татко ѝ не е токсичен от нацистите, или от англичаните, а от Изток.

След петдневно поклонение в катедралата "Св. Александър Невски ", на 5 септември траурното шествие доближава до Рилският манастир, където е заровен в манастирската черква.

Наследява го на престола невръстният му наследник цар Симеон II, от чието име ръководи определеният от Народното събрание Регентски съвет - проф. Богдан Филов, княз Кирил (брат на цар Борис III) и генерал-лейтенант Никола Михов до преврата на 9 септември 1944 година. Тогава е назначен от комунистите последният Регентски съвет в състав: акад. Тодор Павлов, проф. Венелин Ганев и Цвятко Бобошевски, който ръководи до установяването на републикански режим на 15 септември 1946 година, след извършения референдум.

Борѝс III Обединител (официално: Негово Величество Борисъ III, по Божията милость и Народната воля, Царь на Българитѣ, Принцъ Саксъ-Кобургъ-Гота и Херцогъ Саксонски) е престолонаследник и принц Търновски от раждането си на 30 януари 1894 година до 2 октомври 1918 година и цар на България от коронацията си 3 октомври 1918 година до гибелта му на 28 август 1943-а. Той е наследник на цар Фердинанд I, който абдикира в негова изгода след провалянето на България през Първата международна война.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР