На днешния ден през 1913 г. е открита една емблематична

...
На днешния ден през 1913 г. е открита една емблематична
Коментари Харесай

Централната минерална баня - едно архитектурно бижу насред София

На днешния ден през 1913 година е открита една емблематична постройка в центъра на София - Централната минерална баня. Тя е монумент на културата с национално значение.

Първоначалният абстрактен план е направен взаимно от архитектите Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов.

Сградата е издигната по план на архитектите Петко Момчилов и Йордан Миланов през 1913 година на мястото на съществувала до тогава турска баня, която е разрушена. Изградена е в жанр сецесион, само че и с типични български, византийски и въобще източноправославни орнаментални детайли, дело на художника Харалампи Тачев.

Англо-американските бомбардировки над София на 10 януари 1944 година изцяло унищожават южното крило, дебита на минералния извор също е обиден, само че по-късно банята е изцяло възобновена.

Централната минерална баня работи до 1986 година, когато е затворена заради неприятното ѝ положение. Дълго време постройката заставам занемарена, по-късно банята бе в реорганизация за потребностите на Софийския исторически музей и за СПА център.

Постоянната експозиция на Музея за историята на София, в едната половина от постройката на Централната минерална баня, е публично открита на 17 септември 2015 година. В края на идната година от статута му на "общински културен институт " музеят е реорганизиран в Регионален исторически музей - София.

Във фондовете му се съхраняват над 120 000 исторически полезности, посредством които се показва историята на града. Сред тях са доста документи, персонални движимости и фотоси на изтъкнати български държавници като Княз Александър, цар Фердинанд, Стефан Стамболов, Драган Цанков, Константин Стоилов и други. Пазят се творби на приложното изкуство с висока художествена и историческа стойности - "Златната колесница " жанр Луи ХVІ, Бюрото, подарък от Бисмарк на цар Фердинанд, британския часовник, подарък от кралица Виктория, стилни мебели. Някои от музейните експонати са записани в Държавния музеен фонд.

В художествения фонд се съхраняват истински картини от изтъкнати български художници, рисували София. Притежание на Софийския исторически музей е и сбирката от акварели на Йосиф Обербауер, в която е запечатан образа на София по време на Освобождението, към този момент изцяло липсващ. Музеят има доста икони, фрески и църковна утвар. В нумизматичния фонд се съхраняват над 17 000 монети и банкноти, някои от които са доста скъпи и редки.

Музеят има и най-голямата колекция от остарели фотографии и картички с изгледи от София.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР