На днешния ден преди 136 години е роден проф. д-р

...
На днешния ден преди 136 години е роден проф. д-р
Коментари Харесай

Д-р Ал. Станишев, българинът от Кукуш, убит, забранен и забравен

На днешния ден преди 136 години е роден проф. доктор Александър Станишев – един от най-големите български хирурзи със международно самопризнание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Д-р Станишев произлиза от огромния възрожденски жанр Станишеви от Кукуш. Неговият дядо Нако Станишев е отпред на битката за българската независима черква, а по-големият му брат е доктор Константин Станишев, ръководител на Македонския народен комитет.

Александър Станишев следва медицина в Мюнхенския университет (1905-1910 г.), след което в интервала от 1912 до 1918 година вземат участие като боен хирург по време на войните за национално обединяване. За своите заслуги е награден с медал „ Св. Александър “ V степен.

Александър Станишев е доктор с големи заслуги за развиването на българската медицина. Той е основател на катедрата по хирургия към Софийския университет, декан на Медицинския факултет и ректор на университета (1938-1939 г.). За огромното му самопризнание свидетелства избирането му за подпредседател на Международната хирургична академия в Женева – най-престижната организация от подобен тип по това време. Той също по този начин е лекар хонорис идея на университетите в Хамбург и Берлин.

Проф. Станишев разпространява водещите достижения на международната хирургия у нас. Благодарение на него се построява съвременна хирургична клиника по немски пример с съвършен ред. Много български хирурзи дължат своето обучение на проф. Александър Станишев.

Всичко, което е правил дядо ми отвън медицината, го е посвещавал на свободата на Македония. Той е бил многопластова фигура. Това описа пред БГНЕС през декември 2015 година внукът на хирурга, - доктор Александър Станишев, който умря преди няколко месеца.

„ Може би, във времето няма толкоз съумял на международно равнище български хирург, какъвто е бил той. Бил е подпредседател на Световното хирургическо сдружение - забележете, че тогава не е имало голям брой професионални организации, сдружението е било едно.

От друга страна е бил и деен държавник, главно като труженик за свободна Македония. На трето място е активността му като политик. Всичко, което е правил отвън медицината го е посвещавал на Македония и на свободата на Македония. Това е повода да влезе в политиката. Не се знае, че дядо ми доста постоянно е ходел да оперира ранени четници в Македония. Идвали са да го вземат от къщи по нощите. Както знаете Горна Джумая е била цитадела на именития Ванче Михайлов. Баща ми е разказвал по какъв начин един път е отишъл с него, разказа ми по какъв начин са ги придружавали въоръжени четници от двете страни на колата. Бурни времена.

Иначе проф. Александър Станишев е бил повече германофил и то като си намерения човек най-близката развита страна до нас е точно Германия. Логично е било да имаме и най-хубави връзки с нея ”, показа доктор Станишев.

След 9 септември 1944 година настъпват сложни времена за проф. Станишев. Известният болшевик и предстоящ регент Тодор Павлов персонално отива да го арестува, макар че самият Станишев му е оказал помощ и го извадил от пандиза. Големият български хирург е наказан на гибел от Народния съд. Екзекутиран е на 1 февруари 1945 година дружно с княз Кирил, проф. Богдан и Филов и стотици представители на българския хайлайф. Едва през 1996 година е оправдан, а присъдата му анулирана.

Къщата на проф. Станишев се намира в центъра на София на бул. „ Евлоги Георгиев “ до Орлов мост. Тя е една от най-красивите здания в столицата и е оповестена за монумент на културата. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР