На днешния ден преди 130 години е създадена Вътрешната Македонска

...
На днешния ден преди 130 години е създадена Вътрешната Македонска
Коментари Харесай

130 г. ВМРО - организацията, която подпомага България и никога не работи срещу нейния интере

На днешния ден преди 130 години е основана Вътрешната Македонска Революционна Организация, която подвига най-голямата въстание на българите против турското иго – Илинденско-Преображенското.

На 23 октомври 1893 година в Солун се събират шестима млади българи – Дамян Груев, доктор Христо Татарчев, Иван Хаджиниколов, Христо Батанджиев, Петър Попарсов и Антон Димитров, които слагат началото на Организацията.

Признателните потомци се събраха да отбележат славната годишнина пред Паметника на починалите революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско, навиращ се в центъра на София.

БГНЕС се обърна към тях с въпросите какво за тях е Вътрешна македонска революционна организация и какво съставлява Организацията 130 години след основаването й.

Историкът и посланик доцент Наум Кайчев, който е член на Македонския теоретичен институт (МНИ) и заместник-съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, съобщи, че „ Вътрешна македонска революционна организация е знак на непоколебимостта на македонските и тракийските българи за национална независимост, за опция за един европейски разцвет “. Според него това, което вълнува поколенията българи е „ иднината на българщината в Македония и в други елементи, където тя е на Балканите, където тя не се развива по най-хубавия метод “.

Научният секретар на МНИ Владо Митев акцентира, че създателите на Вътрешна македонска революционна организация не се занимават единствено с историко-географската област Македония, а и с „ поробените братя в Одринска Тракия “. „ По тази причина и в първите абревиатури на Организацията, не е Вътрешна македонска революционна организация, а е БМОРК - Български македоно-одрински революционни комитети. Целта е да се реализира някаква самостоятелност, в това число с революционни действия по културен метод. Не на вятъра дейците на Организацията схващат, че би трябвало да се работи с младежите, с учениците. И огромна част от дейците на Организацията са точно възпитаници на тези учители, които през 1893 година основават Вътрешна македонска революционна организация “.

Той означи, че организацията е предходна през доста премеждия, само че оцелява 130 години. „ На нея се дължи най-голямото българско въстание - Илинденско-преображенското въстание, което е от Охридското и Преспанско езеро до Странджа или днешното Черно море “.

Въстанието не съумява, само че това не отхвърля нашите дейци - те са доброволци по време на Балканските войни и Първата международна война, съобщи Митов.

Според него една от огромните заслуги на Организацията е, че в тежки интервали, както е след Първата международна война и Ньойския контракт, тя съумява да замести страната по места.

„ Вътрешна македонска революционна организация се трансформира след Първата международна война, с помощта на Тодор Александров, в страна в страната. Там където страната не може да се намеси, Вътрешна македонска революционна организация се оправя с разбойничеството, строи учебни заведения, строи читалища, строи черква, строи водопроводи - нещо доста значимо за хората при започване на 20-ти век, защото хигиената е свързани със здравето и с живота на всеки един човек. Така че Организацията през целия си интервал е подпомагала българската страна, в никакъв случай не е работила против нея и ние би трябвало да пазим тези завещания “, акцентира научният секретар на МНИ.

За съпредседателя Искрен Веселинов „ Вътрешна македонска революционна организация е легенда, знак на българщината, знак на неугасващия блян на нашите възрожденци – всички българи да бъдат по един държавен покрив “. В персонален проект Вътрешна македонска революционна организация е половината му логичен живот. „ На процедура във Вътрешна македонска революционна организация са всичките ми другари. Вътрешна македонска революционна организация са и моите персонални убеждения. Всъщност всичко, което съм правил през този четвърт век към този момент, откогато послужвам на Организацията и националната концепция осмисля живота ми, тъй че Вътрешна македонска революционна организация в някакъв смисъл е моят живот “, сподели той и добави: „ Бъдещето на Вътрешна македонска революционна организация е такова, каквото си го създадем, каквото хората вярващи в тази идея предложат и дай Боже заразят и останалите българи! “

Евродепутатът и съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки означи, че и в България, и в районен съд Македония всички, които смеят да се дефинират като част от тази организацията, са длъжници на Организацията и на българите в Македония най-много.

„ Вътрешна македонска революционна организация, както сподели Иван Михайлов е направено не с цел да има две България, а да има една и тъй като няма една. И през днешния ден към момента не намираме пътя, по който да подсигуряваме правата и законните ползи на българите в районен съд Македония и техния заслужен живот там. Всички лостове би трябвало да бъдат употребявани - и тези в България, и тези в РСМ, само че за това би трябвало да има доста старания във всяка една посока и унищожаване на доста нездравословни въздействия в организации тук и в районен съд Македония “, сподели той.

За него днешната 130-годишнина мотив за бравурна наслада и за празнуване, а са мотив за преосмисляне и за това, което би трябвало да се свърши. „ Вътрешна македонска революционна организация е дълг и обвързване, заем на доверие! “, съобщи Джамбазки.

Почетният ръководител на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов съпостави Организацията с легенда.

„ Вътрешна македонска революционна организация е една идея. И колкото и да са се опитвали във времето да смачкат тази идея, било некадърни български политици, било политическата обстановка, било Великите сили - Русия, Англия, Австрия и така нататък, било сръбското и гръцкото кралство, по-късно комунизма, идеята Вътрешна македонска революционна организация живее “, уточни той.

За него идеята на Организацията се споделя от хиляди хора, както в България, по този начин и в Македония.

„ Това е Вътрешна македонска революционна организация - една идея, която един ден ще победи… Бъдещето и концепцията, както беше споделил Левски, зависи от нашите задружни сили. Ако продължаваме да се разделяме, ще продължим да се маргинализираме и да изчезваме! Ако българският народ се държи почтено, сходно на други европейски нации и отстоява своите ползи, тази идея има бъдеще! Но тука ще отговоря с това, което е споделил Тодор Александров: " Всяка една обективна идея побеждава, само че тя побеждава по-бързо, в случай че за нея се води битка! ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР