На днешния ден можем да си спомним за Станчо Григоров

...
На днешния ден можем да си спомним за Станчо Григоров
Коментари Харесай

Станчо Чолаков е бил министър на финансите и управител на БНБ

На днешния ден можем да си спомним за Станчо Григоров Чолаков - български политик от политически кръг "Звено ", министър на финансите и шеф на Българска народна банка.

Роден е на 25 януари 1900 година в село Никюп, Великотърновско, Княжество България. Първоначалното си обучение получава в родното си село. Години по-късно става преподавател. През 1925 година Чолаков приключва икономически науки в град Варна, а през 1928 година и държавни науки в Берлин.

След завръщането си в България, в интервала 1928-1944 година преподава във Висшето комерсиално учебно заведение (днес ВИНС) във Варна, като е бил и ректор. От 1937 година е професор и управлява катедра "Финанси и заем ", а сред 1939 и 1943 година провежда издаването на списание "Икономист ", като известно време е и негов основен редактор. Чолаков взе участие в сбирките на Българското икономическо сдружение.

През 1934 година Чолаков е измежду дейните участници в подготовката на Деветнадесетомайския прелом. През 1934-1935 година е шеф на Стопанския кабинет при Министерския съвет, а през 1937 година - шеф на "Храноизнос ".

През 1944 година взе участие в работата на незаконния Отечествен фронт. Чолаков е един от създателите на прокламацията на първото отечественофронтовско държавно управление в разделите й за обществената, икономическата и финансовата политика. До 29 септември 1945 година е министър на националното просвещение в държавното управление на Кимон Георгиев. От 17 август до края на мандата на това държавно управление пък е министър на финансите. При промени в кабинета на 31 март 1946 година е отхвърлен от този пост, откакто руското държавно управление го подлага на критика като бранител на частната благосъстоятелност.

За няколко месеца сред март и октомври 1946 година Станчо Чолаков е шеф на Българска народна банка.

От 1944 до 1947 е ръководител на Съюза на върлите експерт-счетоводители. Той провежда и управлява катедра "Икономика на строителството " в Държавната политехника в София, където преподава сред 1944 и 1965 година.

В интервала от 1952 до гибелта си (през май 1981 г.) Чолаков преподава финанси на капиталистическите страни във Висшия стопански институт "Карл Маркс " (УНСС).

Научните му ползи са основно в региона на финансовата доктрина и политика и стопанската система на строителството.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР