На днешния ден можем да си спомним за Селма Отилиа

...
На днешния ден можем да си спомним за Селма Отилиа
Коментари Харесай

Книгите на Селма Лагерльоф са романтични и написани с богато въображение

На днешния ден можем да си спомним за Селма Отилиа Лувиса Лагерльоф (lang-svSelma Ottilia Lovisa Lagerlöf) - шведската писателка, която през 1909 година става първата жена, спечелила Нобеловата премия за литература.

Творбите на Селма Лагерльоф са сантиментални и написани с богато въображение. Те показват селския живот и природа на Северна Швеция и се коренят надълбоко в скандинавските митове и история. Селма Лагерльоф е световноизвестна най-много с книгата си „ Чудното пътешестване на Нилс Холгерсон през Швеция “.

Като самопризнание за огромния принос на писателката, от 1991 година върху банкнотата от 20 шведски крони е изобразен ликът на Селма Лагерльоф. Върху гърба на банкнотата е изобразен претекст от книгата с Нилс Холгерсон на гърба на гъска, летящ над равнините на Сконе.

Селма Лагерльоф е родена на 20 ноември 1858 година в имението Морбака, край град Суне, Южна Швеция. Баща ѝ е пенсиониран офицер от армията. На три години заболява от детски паралич, след което една година не може да върви и куца цялостен живот. Селма Лагерльоф получава общото си обучение вкъщи, като частна ученичка. От баба си по бащина линия, която се грижи за нея, Селма Лагерльоф чува вълшебни приказки и митове, както и предания за славното минало на огромни имения от Вермланд.

Селма Лагерльоф следва в Стокхолм в Кралската висша академия за подготовка на дами и се дипломира като учителка през 1882 година.

Селма Лагерльоф работи като учителка 10 години в девическото учебно заведение в Ландскруна. През този интервал написва първите глави от „ Сага за Йоста Берлинг “, които изпраща на книжовен конкурс, спонсориран от списанието „ Идун “. Печели премия и подписва контракт за издаване на цялата книга. За да я напише, тя е подкрепена финансово от баронеса Софи Алдеспаре, нейна другарка.

Романът „ Сага за Йоста Берлинг “ е оповестен през 1891 година, само че изначало не се купува. Едва откакто излиза в превод на датски през 1893 година, за романа се появява позитивна критика от Георг Брандес - датският литературовед, журналист, теоретик на натурализма. Оттогава „ Сага за Йоста Берлинг “ се смята за част от възраждането на романтизма в Швеция през 90-те години на XIX век.

Действието в романа протича във Вермланд, където, по проекта на злия Синтрам, група авантюристи, наречени кавалерите от Екебю, опустошават едно имение. Сред дванайсетимата неразумно смели и галантни кавалери е и младият Йоста Берлинг, който е „ сръчен и цялостен със мощ “, „ лицето му е въодушевено като на стихотворец, а кръвта му е като на боец “, има магнетично въздействие измежду хората. Той печели и сърцето на графиня Елизабет, за която се оженва, и с чиято помощ намира мир и успокоение в живота. През 1924 година по този разказ е сниман филм с присъединяване на Грета Гарбо.

През 1894 година Селма Лагерльоф разгласява сборника с разкази „ Невидими връзки “, който бързо ѝ донася триумф. През същата година тя се среща с писателката Софи Елкан, с която стават неразделни до гибелта ѝ през 1921 година. Селма Лагерльоф написа биография на Софи Елкан, само че не съумява да я приключи.

След като получава стипендия от крал Оскар и финансова помощ от Шведската академия на науките, Селма Лагерльоф се посвещава напълно на писането. Установява се във Фалун, където прекарва по-голямата част от живота си.

Селма Лагерльоф става световноизвестна с книгата си за деца „ Чудното пътешестване на Нилс Холгерсон през Швеция “ (1906 – 1907 г.), която тя написва частично под въздействие на Ръдиард Киплинг. В романа се споделя по какъв начин 14-годишното момче Нилс, наследник на небогати селски стопани, е превърнато в джудже поради егоизма си – основното му наслаждение е да яде, да спи и да прави пакости. След като го сполетява тази неволя, Нилс се качва на гърба на гъсок, който взема решение да се причисли към ято диви гъски, отиващи в Лапландия. По време на това пътешестване Нилс опознава Швеция и се научава от гъските на безрезервност и почитание към природата. Разглеждайки Швеция от въздуха, Селма Лагерльоф дава извънредно доста информация за метода на живот, географията, историята и митологията на Швеция.

След като през 1909 година Селма Лагерльоф получава Нобелова премия, през 1914 година става член на Шведската академия на науките.

През 1930 година издава своята автобиография „ Мемоари от детството “, която е доста известна през 30-те години.

При наближаването на Втората международна война Селма Лагерльоф оказва помощ на немски интелектуалци и създатели да се спасят от преследванията на нацистите. Тя съумява да уреди шведска виза за немската поетеса Нели Закс, бъдеща Нобелова лауреатка, и я избавя от лагера на гибелта.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР