На днешния ден можем да си спомним за финансиста Белчо

...
На днешния ден можем да си спомним за финансиста Белчо
Коментари Харесай

Белчо Белчев подписва договора за приемане на България в Международния валутен фонд

На днешния ден можем да си спомним за финансиста Белчо Антонов Белчев , дълготраен министър на финансите (1976-1988, 1989-1990 г.) при ръководството на Тодор Живков и на Андрей Луканов. Белчо Белчев умира на 29 март 2008 година в София.

През 1957 година приключва Висшия стопански институт "Карл Маркс " (днес УНСС), компетентност "Финанси и заем ", след което работи като финансов контрольор. Преподавал е в същото висше учебно заведение от 1965 до 1972 година.

До 1976 година е първи заместник-министър на финансите, след което е министър на финансите във второто държавно управление на Станко Тодоров, в държавното управление на Гриша Филипов и Георги Атанасов и в държавното управление на Георги Атанасов.

През 1987 година Министерството на финансите е закрито и Белчо Белчев за малко е дипломат в Югославия (1988-1989 г.).

След Ноемврийския пленум на Българска комунистическа партия през 1989 година, който освобождава Тодор Живков от най-високата служба общоприет секретар в партията (и в действителност в държавата), финансовото министерство е възобновено и Белчев още веднъж е министър на финансите. Той резервира поста си в държавното управление и след промяната на Георги Атанасов - в първото и второто държавно управление на Андрей Луканов.

През този интервал страната изпада в тежка бюджетна рецесия и е принудена да прекрати обслужването на държавния външен дълг. Белчев управлява и договарянията за участие на България в Международния валутен фонд, като през 1990 година във Вашингтон подписва нейното приемане.

Белчо Белчев управлява делегацията и подписва от името на Република България основаването на Европейската банка за възобновяване и развиване в Париж през 1990 година.

Белчо Белчев е бил депутат в VII, VIII, IX Народно заседание, мажоритарно определен депутат от Българската социалистическа партия в VII Велико Народно заседание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР