На днешния ден можем да си спомним за британския икономист

...
На днешния ден можем да си спомним за британския икономист
Коментари Харесай

Ричард Стоун получава Нобел за разработката на системите за национални сметки

На днешния ден можем да си спомним за английския икономист сър Джон Ричард Николас Стоун (Sir John Richard Nicholas Stone), Нобелов лауреат за стопанска система.

Той е роден на 30 август 1913 година в Лондон и е единственото дете в фамилията на юрист. Ричард Стоун учи право в Кембридж и за огромно отчаяние на татко си през 1931 година изоставя лекциите и продължава следването си с стопански науки. В Кингс Колидж (Кеймбридж) учи при Колин Кларк и посещава лекциите на Джон Кейнс. Завършва висшето обучение през 1935 година и стартира работа в подготвянето и издаването на информативен бюлетин на застрахователното сдружение "Лойдс " в Лондон. Със брачната половинка си Уинифред Мери Дженкинс вземат участие в проучвания и подготовката на отчет за разликите в структурите на потреблението и спестяванията в фамилния бюджет, оповестен през 1938 година.
През 1937 година съпрузите стартират издаването на сп. Trends (Насоки), учредено от новатора в икономическата статистика Колин Кларк и някогашен учител на Стоун.
По време на Втората международна война Джон Стоун постъпва на работа и дава отговор в Министерството на военната стопанска система за статистиката на морските транспорти и доставките на петрол. Работата му продължава в Службата за централна икономическа информация към Управлението на секретариата на военния кабинет, където с видните експерти Джон Кейнс и Джеймс Мийд работят върху общ преглед за икономическото и финансово положение на Англия. Изследванията са многообхватни - те съдържат оценки за размера на националния приход, разноските, чистата сума на фондовете, които се насочват към частния бранш или тази, която постъпва на предписание на държавното управление. В тези тежки за Англия военни години се изследва и фамилния приход и спестяванията за предвоенния интервал, като се ползва системата на Стоун за отчитане на националния приход на основата на двойното счетоводство. С това се утвърждава революцията в макроикономическата доктрина на Джон Кейнс. Методът на Стоун разрешава на националното счетоводство да се сформират иконометрични модели.
През 1945 година Ричард Стоун напуща държавната работа и става шеф на Отдела по приложна стопанска система в Кембридж. От 1955-а е професор по финанси и счетоводство и е пионер по въвеждането на финансовите салда.
През 1947 година Организация на обединените нации разгласява особено квалифицирания за интернационалната организация отчет "Измерване на националния приход и сформиране на обществените сметки ". В продължение на две десетилетия Стоун работи взаимно с Абрахам Айденоф по основаването на стандартизирана система за национално счетоводство, оповестена в серии публикации и в книгата "Система за национални сметки " (A System of National Accounts), която Организация на обединените нации също издава през 1968 година. Тази система за национално счетоводство е приспособена в доста страни.
През 1975 година Организация на обединените нации разгласява книгата му "По отношение на системата за обществена и демографска статистика ", в която е прегледана създадена от него система за демографско счетоводство, отчитаща демографските фактори и популацията и обществено икономическото развиване. Тази система добавя към този момент оповестената система за национално счетоводство.
Много значими са проучванията върху държанието на потребителя и разбор на пазара. Заедно с Дерик Роу издават книгата "Измерване на потребителските разноски и държанието на потребителя в Обединеното Кралство ". С това е развита теорията за потребителските разноски като част от проучванията за националното счетоводство.
През 1984 година получава Паметна Нобелова премия за стопански науки за значителен принос в създаването на системите за национални сметки и доста рационализиране на основите на емпиричния стопански разбор.
Джон Стоун умрял на 6 декември 1991 година в Кембридж, Англия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР