На днешния ден искам да ви запозная с историята на

...
На днешния ден искам да ви запозная с историята на
Коментари Харесай

Дамата, която разказа играта на Балкантурист и мутробарока

На днешния ден желая да ви срещна с историята на една съумяла дама в региона на културата в България. Специалното в тази ситуация не е, че тя е жена. Колкото и да не им се има вяра на някои, образци за съумели дами в родината ни има доста. Не е необичайно и че е смогнала да се развие точно у нас, образци и за това бол: който търси, намира. Уникалното е, че тя бележи впечатляващи триумфи в региона на културата. И то не къде да е, а в държавния и публичен бранш, където всички сме наясно, че културата е с единия крайник в Балкантурист и с другия в мутробарока – а по средата е страшната истина.
 Бъдещият министър на културата? Една смела фантазия  Чавдар Николов: Не сме глупави, а сме мързеливи и инертни (част II)  Чавдар Николов: Договор с Борисов не подписвам (част I)  Японският хотел без вишните
Всъщност няма и да е тъкмо запознанство, защото преди време предсказах, че някой ден Маргарита Доровска ще бъде министър на културата. Днес, повече от две години след залога ми (1000 лв.! знам, че толкоз е несъмнено единствено уискито на някои някогашни министри, само че аз съм безпаричен редактор), взех решение да ревизира дали очакванията ми не са били напразни. Дали и тя като доста други създатели просто ще бъде смазана от халтурата. Или ще се окаже въздух под налягане като други, чиито имена няма да загатна, само че ще загатна, че стартират с „ Б “ и приключват на „ оршош “.

През 2016 на състезанието за шеф на Дома на хумора и сатирата в Габрово се случва дребното знамение да бъде определен човек, който е приключил един от най-престижните университети в света - Кралския лицей по изкуства в Лондон (Royal College of Art). Така за пръв път отпред на сходна институция у нас застава специалист с първокласно международно обучение и интернационален опит, вместо някоя тьотка или тавариш, стигнали най-вече до Ленинград.

През 2019 тя към този момент управлява най-голямото интернационално културно събитие в цяла България, а и едно от най-забележителните от своя диаметър по света.

Две години е доста

Само за две години Домът на хумора и сатирата провежда 55 изложения и 157 събития: кинолектории, прожекции, представяния на книги, театрални постановки, полемики, детски ателиета. Това води до рекордно повишение на посетителите с 5,2% през лето Господне 2018-то. И това макар че музеят покачва цените на билетите си и вкарва сезонни такива, което води до растеж на приходите с 38,7% (97 344 лева). Приходите от музейния магазин също скачат с 25,5% (52 238 лева).

„ 1988 година музеят има към 140 хиляди гости, а за 1989 година са 110 хиляди След началото на измененията настава внезапен срив поради икономическата и обществената обстановка в страната. Но данните за 2018 година са страхотни, имаме над 5% растеж в посещаемостта, като за предходната година това са 39 700 души. Като отново ще кажа, че това е връх за Дома от годините след 1989. Проследявайки първите месеци на годината, мога да кажа, че тази наклонност продължава. Другият индикатор, който е доста значим за нас е, че времето за престой нараства доста. Не на последно място: хората идват по-информирани. Тоест, прочели са някъде, срещнали са се и са решили да дойдат за, а не инцидентно “, разяснява Доровска пред OFFNews.

И това не е инцидентно, директорката стартира да работи с външни специалисти по маркетинг, пиар, цифрова реклама и дизайнер. Това води освен туристите от България, само че и от целия свят, като най-вече са от Русия, Тайван, Китай, Румъния и Англия.

„ Направихме няколко емблематични изложения. Не знам дали може да се каже за България „ блокбъстър галерия “, само че са с подобен темперамент. Едната от тях беше отдадена на плановете на Кристо и Жан-Клод и на живота на семейство Явашеви в Габрово. Другата огромна галерия бе отдадена на изкуството на Тодор Цонев. Тя показва малко познатото му лице: той е прочут като карикатурист, само че ние представяме негова карикатурична статуя, живопис, рисунки и графика. Това беше доста значимо изследване за нас, защото Цонев е обвързван със основаването на Дома на хумора и сатирата. Освен това той е едно от най-големите имена в карикатурата в България и извънреден художник, за който би трябвало да се приказва. Творчеството му, което се ръководи от неговите наследници, беше безусловно невидимо. Когато започнахме да изследваме за изложбата, аз търсих доста настойчиво да видя някъде нещо за сатиричните му статуи, само че нямаше нищо на никое място. С тази галерия ние извадихме едно безусловно непознато и може би забравено ненапълно завещание, тъй като сатиричната му статуя е без аналог както в България по този начин и в останалите страни от Източния блок “, разяснява директорката.

 Малка част от експонатите в изложбата за Тодор Цонев. Източник: Дом на комизъм и сатирата.

Кураторът на изложбата Иво Милев прави и първото изследване на дневниците на Цонев – над 30 тетрадки, съхранявани в Държавния списък. Друго скъпо изследване е осъществено от Антон Стайков:

„ Метафори и агитация. Вестник „ Папагалъ “ обгръща интервала на Втората международна война и незабавно след нея. Изключително занимателно е да се види по какъв начин карикатурата образува публично мнение и по какъв начин по-късно метафората става много черно-бяла и с искрено агитационен привкус. „ Папагалът “ е интернационален формат, водещ своето начало от 19-и век в Италия. Това е бързото показване на външната политика посредством персонифициране на другите страни с присъщи повтарящи се герои. Те с разнообразни житейски обстановки – на пазара, кораба потъва, цирк – показващи връзките сред Великите сили и дребните страни. Тази галерия ще бъде част от програмата на Чудомировите празници в Казанлък в този момент “, добавя тя.

Ами в този момент?

На 17 май следва да бъде намерено 24-то Биенале на хумора и сатирата в изкуството*. Темата тази година е ориентирана към обществените: пространство, изкуство, спор, медии, интерес, сигурност и „ други всякакви работи с обществено измерение “. До 7 март са получени над 800 поръчки за присъединяване от 63 страни, като крайният период за подаването им беше през днешния ден, 8 март. Средното движение, с което са дошли поръчките през вчерашния ден, е било 25 в час. Това накара Доровска да ми написа към среднощ - тъй като знае, че основният ни редактор ни кара да работим нон-стоп, нон-стоп (индийски коноп) – с думите, че системата прегрявала и скоро ще се срути като Търговския указател в парещ летен ден. Затова удължавала крайния период до среднощ на 9 март.

Чакам някой да ми уточни друго събитие в региона на изкуството в България, което провокира сходен интернационален интерес. Банов? Рашидов? Криско?

Миналата година са пристигнали близо 1700 поръчки в двата раздела на Биеналето за подигравка и модерно изкуство: „ Горди сме да споделим, че тази година и двете категории ще получат статуетка „ Златен Езоп “. Това е значимо, защото до момента „ Езоп “-ът е бил даван за изкуство, а не за подигравка, което е необичайно, като се има поради, че сме Дом на хумора и сатирата. Другото значимо е, че самите статуетки пък са направени от проф. Георги Чапкънов, който е неразривно обвързван с музея: негови са статуите на Дон Кихот и Санчо Панса, Хитър Петър, Чарли Чаплин “.

Членове на журито пък са шестима изтъкнати родни и интернационалните специалисти в региона на изкуството и карикатурата: Васъф Кортун, Берта Зихел, Антон Стайков, Мартин Роусън, Марилена Нарди, Чавдар Николов. Те ще вземат участие в редица прожекции, лекции и работилници, налични за публиката и експертите, които да почерпят от техния опит. Тази година за пръв път ще се организира и изложба-работилница с деца, дело на художничката Невена Екимова. Тя е основала зала, кръстена „ Град-градина “, в която децата ще могат да се забавляват и занимават с разнообразни аспекти на публичното, отнасяйки се до това какво значи да живееш в един град и да го променяш.

„ Няма да бъде пресилено, в случай че кажем, че това е най-големият интернационален конгрес за изкуство, провеждан в България “, акцентира директорката. А да сте чували, че скромността краси индивида, госпожо Доровска? Някои хора обаче могат да си го разрешат.

 Статуите на Чарли Чаплин, Дон Кихот и Санчо Панса пред Дома на хумора и сатирата. Източник: bulgariatravel.org.

Няма време

Няма и пари. Въпреки че е признателна на общината и несъмнено на страната за поддръжката, Маргарита акцентира, че ужасно не ѝ доближават пари. Че на кого му стигат, бих попитал аз. Сега Домът оперира с 600 000 лв. годишно, само че един рационален бюджет би бил най-малко 1 милион лв..

„ Субсидията е константа, за жалост тя не е обвързвана с задачите, които си поставяш, ами с броя чиновници, на които е оценен музеят, и с квадратните метри закрита повърхност. Ние имаме два източника на самофинансиране: продажбата на билети и продукти от магазина и плановете. Не мисля, че има друга изобщо културна организация в България, която сега да има два настоящи плана по стратегия „ Творческа Европа “ на Европейската комисия. А сега приготвяме и различен план по „ Хоризонт 2020 “, споделя тя.

А пари са нужни за редица задания: квалифициране на персонала**, реорганизация и дострояване на музея, цифровизация на фонда с 33 595 творби: „ Фондът би трябвало да е наличен и да разчитаме на експертиза от целия свят. Абсурдно е да мислим, че в дребна България има специалисти от международен мащаб за всичко. Но с цел да притеглим такива хора, ни би трябвало цифров фонд. Няма по какъв начин да поканиш някой да ти пристигна от другия завършек на света, с цел да работи с хартия в музея. Просто не се прави по този начин към този момент “.

 Журито на Биеналето от горния ляв до долния десен ъгъл: Васъф Кортун, Берта Зихел, Антон Стайков, Мартин Роусън, Марилена Нарди, Чавдар Николов.

Браво, отлично, отлично, госпо...жо

Няколко години откакто Кристо унижи некадърната и продажната тайфа, която е окупирала културата и страната ни, се появи директорка на музей, която да лаская даже без да ми се заплаща. Която потвърди, че нещата можели да стават както би трябвало. Че просвета може да се развива без саламени русалки, ферментирали министри и шменти-капели.

Разбира се, нещата са надалеч от съвършеното, само че по отношение на събитията и това е мъжество. Държавата е редно най-накрая да стартира да отделя най-малко 1% от Брутният вътрешен продукт за просвета, дай Бойко повече, и да се отръска от нафталина на социализма, като отвори институциите ни към света и предложения повече интернационалните специалисти или готови в чужбина българи, които да вдигнат на крайници изкуството. Но за това са нужни пари. А пари има, само че не отиват на верните места и у верните хора. И всички Ние ги знаем кои са Те.

На този ярък ден желая още веднъж да дам Маргарита Доровска за образец на всички дами и господа за това по какъв начин може да се реализира триумф в региона на културата в България с добра подготовка, непосилен труд и пъклен дебелоглав. Защото най-лесно е да си седиш в кочината и да се примириш или да си хванеш куфарите и да отлетиш. Браво, госпожо, хубаво ти е, а нека не ти мине!

---------------------------------------

* " Биеналето започва през 1973 година като интернационален конгрес. Тогава то се трансформира в самобитен мост сред изтока и запада. В него вземат участие както български актьори, по този начин и карикатуристи и скулптори от целия свят. Първата премия през 1973 година е дадена на създател от Турция, което е много самоуверено решение на уредниците, защото по това време страната е член на НАТО, а ние сме в Източния блок. През 1987-1989 година за биеналето идват сред 5 и 7 хиляди поръчки за присъединяване, представете си, това е време, когато няма интернет, всичко се прави на хартия, с писма, изпращат се торби ".

**До момента тя е провела образования в региона на цифровия маркетинг, курирането на изложения, образование за създаване на детски просветителни стратегии, настоящо езиково образование за членовете на екипа по британски език, потребление на програмен продукт за триизмерно моделиране на изложения, образование за архивна активност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР