На днешния ден - 27 март, отбелязваме Световния ден на

...
На днешния ден - 27 март, отбелязваме Световния ден на
Коментари Харесай

За 62-ра година отбелязваме Световния ден на театъра

На днешния ден - 27 март, означаваме Световния ден на театъра - празник на културата, артистичността, творчеството и надълбоко под тях - човешката психика, въодушевила хиляди пиеси, моноспектакли и незабравими театрални творения.

Театърът е неповторима и завладяваща част от културата, която не стопира да се развива с времето. Думата “театър ” произлиза от древногръцка дума, която значи “място за гледане ”, и това определение продължава да бъде значимо и през днешния ден. Дори след толкоз доста епохи театърът продължава да се употребява като метод освен да се описват истории, само че и да се оказва влияние върху културата и обществото като цяло.

Независимо дали в него се написа и режисира, продуцира и играе, се основават красиви костюми или сценография, театърът е интегрална част от изкуството, която изисква необятен кръг от надарени създатели, участващи по разнообразни способи.

История
Световният ден на театъра е иницииран през 1962 година от Международния сценичен институт (ITI) като ден за изложение на почитание и отбелязване на хубостта, творчеството, упоритата работа и артистичността, които се влагат във всички аспекти на театралната продукция. Този ден има за цел да подсети на хората за огромната мощ, която театърът носи, без значение дали се чества на локално или международно равнище.

Днес Световният ден на театъра продължава да се спонсорира от ITI, а денят е и под патронажа на Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета.

През 2022 година Денят означи своята 60-годишнина със международно онлайн честване, което включи платформа за театрално изложение, която оферираше осъществявания на 37 разнообразни изгряващи актьори от страни по целия свят. Тези осъществявания бяха записани и излъчени на уеб страницата на ITI, тъй че да могат да бъдат гледани от всяка точка на света.

Нека забележим по какъв начин е зародил и се е развил театъра през вековете:

1000BC–146 прочие Хр. - Създаване на Древногръцкия спектакъл: По това време в амфитеатрите се играят представления за забавление и обучение, основавани на антични легенди или митове


1558–1603: Построяване на Шекспировия спектакъл „ Глобус ” - След като договорът за наем на предходния им спектакъл не е възобновен, Шекспировата компания построява и открива собствен личен спектакъл в Лондон.


От 1600 –наши дни: Основаване на Кабуки театъра - Тази форма на японската танцова драма става известна със мощно стилизираните си осъществявания.


1735 година - Изнесена е първата режисура на известния Бродуей в Ню Йорк


1962 година - Основан от Международния сценичен институт (МТИ), интернационалната театрална общественост отбелязва първия Световен ден на театъра.


Той носи със себе си невероятна опция да се насладите и да го отпразнувате, като отидете на зрелище – или даже на няколко! Без значение дали става въпрос за комедия, покруса, мюзикъл, драма или даже опера, гледането на театрално зрелище онлайн е най-хубавият метод да отдадете респект на тази невероятна форма на изкуство.

 

Инфо: fakti.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР