На днешния 1-ви февруари, обявен за Ден за признателност и

...
На днешния 1-ви февруари, обявен за Ден за признателност и
Коментари Харесай

Пловдивчани почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим пред паметника „Свидетелят“

На днешния 1-ви февруари, разгласен за Ден за благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим, пловдивчани уважиха паметта на хилядите знайни и незнайни жертви, починали в битката против терора на тоталитарната власт пред паметника „ Свидетелят “ на площад „ Стефан Стамболов ”. На събитието, проведено от „ Съюз на репресираните от комунистическия гнет “- Пловдив, участваха Кметът на община Пловдив Костадин Димитров, Областният шеф инж. Илия Зюмбилев, Председателят на Общински съвет – Пловдив Атанас Узунов, двама някогашни ръководители – арх. Илко Николов и Страшимир Дочков, заместник-кметовете Пламен Панов и Николай Бухалов, Георги Стаменов - кмет на регион „ Централен “, Георги Гатев - кмет на регион „ Тракия “, зам.-кметове на районните кметства, доста общински съветници, общественици, пловдивски създатели, адвокати, членове на Съюза, наследници и роднини на репресирани от комунистическия режим, жители и медии.

Честването стартира със слово на уредника - дългогодишният ръководител на Съюза на репресираните от комунистическия гнет за Пловдив и региона Атанас Узунов, в което той напомни събития, обстоятелства и числа от случилото се на 1 февруари 1945 година, когато са изпълнени смъртните присъди на някогашните регенти, дворцови съветници, министри и народни представители от 25-то Народно заседание. Присъдите са издадени от Първи и Втори висши сформира на така наречен Народен съд, проведен от новата комунистическа власт под диктовката на Георги Димитров от Москва.

Слова произнесоха също Областният шеф инж. Илия Зюмбилев и кметът Костадин Димитров.

„ Дължим реверанс на хилядите жертви, наказани на гибел, на изтезаваните в лагерите, на изгнаниците,изселени от домовете им, на подложените на оскърбление, на хората с ограбено достолепие, на техните близки и наследници. Освен за респект, този ден е ден на национална памет. Нека помним предишното, тъй като без уроците на историята е невероятно да вървим почтено напред и да градим свободна и демократична България. Вечна памет и реверанс! “, сподели в словото си кметът Костадин Димитров.

Слова произнесоха още арх. Илко Николов и Здравко Зафиров, депутат в 38-ото Народно събрание, някогашен зам.-министър на защитата, някогашен зам.-министър на Министерство на вътрешните работи, заемал е длъжността заместник-кмет на Пловдив, ръководител на Националния комитет за войнишките монументи. В прочувственото си слово Зафиров засегна тематиката за паметника Альоша, като приключи със стихотворението „ Полейте гробовете “, прието за химн на политическите пандизчии по света, написано от неговия татко Васил Зафиров през 1956 в лагера Белене.

Сред пловдивчаните, които всяка година участват на този ден пред паметника беше и Юлий Славов, на който ориста е определила живот с вълнуващи превъплъщения. На 6 години прекрачва портите на Софийския централен затвор за рандеву с татко си, наказан от Втори състав на Народния съд. Баща му е правист, приключил Сорбоната, а майка му е с тапия от Музикалната Академия-София. На 18 години, след възбрана да кандидатства за висше обучение, стартира работа като носач. По-късно е студент в МЕИ „ Ленин ”, където се дипломира като машинен инженер. Съветник и Председател на Районен съвет „ Централен “, член и ръководител на Клуб 40 на СДС- Пловдив. На 60 години е поканен и взе участие в Молитвената закуска във Вашингтон с президента Бил Клинтън. На 62 години се пенсионира като депутат от 38-ото Народно заседание, а през днешния ден продължава да ни радва като създател на книги, отдадени на паметта на обичания Пловдив.

След словата присъстващите уважиха с едноминутно безмълвие паметта на жертвите на комунистическия режим и поставиха венци и цветя на паметника „ Свидетелят “.

Датата 1 февруари се празнува за първи път през 2011 година, когато е одобрена с решение на Министерски съвет като формален Ден за благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим. Това става по предложение на президентите на Република България доктор Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002), които възприемат концепцията за това от политическия бежанец държавник и човеколюбец Дими Паница.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР